Arama

Kınalı Keklik (Alectoris chukar)

Güncelleme: 7 Haziran 2016 Gösterim: 10.150 Cevap: 2
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Kınalı keklik
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

586px Alectoris chukar 001

Kınalı keklik (Alectoris chukar), sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

Topluca bir kuş olup, 32-35 cm büyüklüğündedirler. Açık kahverengi arkaları, gri göğüsleri ve kahverengimsi sarı karınları vardır. Yüz siyah bir gerdanlıkla beyazdır. Pas rengi çizgili böğürleri ve kırmızı bacakları vardır.

Kuru, açık ve çoğunlukla tepelik ülkede yerleşik bir üreyendir. 8-20 yumurta koyduğu eksik olarak çizilen bir yer kazımasında yuva yapar.

Tohumlar ve bazı böceklerden oluşan geniş bir beslenmesi vardır; yine de Bromus tectorum türü kuvvetli yiyecek tercihidir.

Kaya kekliğine çok benzerdir ama arkası daha kahverengidir ve ön boyunda sarımsı bir belirtisi vardır.

Mükemmel tanımlanan gerdanlığı, Kırmızı bacaklı keklikten (Alectoris rufa) bu türü ayırır.

Ülkemizde genellikle Silifke yöresinde görülür.

Pakistan'ın ulusal kuşudur ve ismi Urdu dilinde Chakhoor'dan türetilir.

Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Galliformes (Tavuksular)
          • Familya: Phasianidae (Sülüngiller)
            • Cins: Alectoris
              • Tür: A. chukar


Ayrıca Bknz Keklik Yetiştiriciliği
Son düzenleyen asla_asla_deme; 28 Nisan 2010 15:23 Sebep: Yönlendirme Eklendi
ScarletSunShine - avatarı
ScarletSunShine
Ziyaretçi
24 Mart 2009       Mesaj #2
ScarletSunShine - avatarı
Ziyaretçi
chukar

Sponsorlu Bağlantılar
s1p1

Kınalı Keklik (Alectoris chukar)



Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
7 Haziran 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Kınalı Keklik (Alectoris chukar)


Kınalı Keklik (Alectoris chukar)

Tanımı



Kınalı Keklik, Galliformes (Tavuksular) takımının Phasianidae (Sülüngiller) familyasından orta büyüklükte ve Anadolu’muzda çok iyi tanınan ve sevilen, türkülerimize girmiş, ötüşü güzel, görünüşü etkileyici, tombul kalın gövdeli, boz tüylü, kısa kanatlı, kısa kuyruklu bir kuştur.

Göz kapaklarının kenarları, bacakları, ayakları ve gagası kırmızı ya da koyu kırmızı renklidir ve kınalı keklik denmesi de bundandır.


Erkek ve dişinin görünümleri ve tüy desenleri genel olarak aynıdır. Rengi daha parlak olan erkeğe oranla dişi biraz daha küçüktür. Başın üzeri açık kurşuni, alın daha açık renklidir. Burun kısmından başlayan, göz ve kulaktan geçerek boynun iki yanından inen ve gerdanın altında birleşen siyah, doğal bir kolyesi vardır. Gerdan krem rengi, kirli beyazdır. Kulak tüyleri kahverengi, göğüs açık kil rengi, sırtları açık kahverengi ya da gri, boyunları beyaz, yanları pas renginde ve çizgilidir. Karın kısmı koyu krem veya çok açık kahverengi-beyazdır. Ense ve sırtı erguvani gri-kahverengidir. Omuz tüyleri daha parlak morumsu, üzeri açık renk lekeli ve harelidir. Gövdenin yanlarında, kanatları saklayan uzun koyu renkli tüyler enine siyah-beyaz bantlı, uçları koyu kızıl kahverengidir. Kanatlar kapalı olduğunda bu tüyler siyah-beyaz ve kahverengi olmak üzere, 9-10 şerit oluşturur. Kuyruk altı örtü tüyleri kiremit rengidir. Gaga kalınca ve üst gaga aşağı doğru hafifçe kıvrıktır. Yavrular küçükken benekli kahverengi ve gridir. Yaşam ortamlarına göre büyüklükleri farklılık gösterebilir ve renkleri daha açık ya da koyu olabilir.
Her iki cinste görülse de,kıkırdaksı mahmuz erkeğin en belirgin özelliklerinden biridir.

Kaya kekliğinden (Alectoris graeca) farkı: Ayrı soy ağacından gelseler de, kınalı keklik ve kaya kekliği birbirlerine çok benzer ve birini diğerinden ayırmak oldukça zordur. Zaten bilimsel olarak da 1962 yılına kadar tek tür kabul edilmişlerdi.
Buna sebep her iki türün yaşam alanlarının Balkanlar’da kesişmesi ve iç içe yaşamalarıdır. Kaya kekliğinin yaşam alanı, Alpler, orta ve güney İtalya ve Balkanlar'ın güney kesimleridir ve yayılışının doğu sınırı ise Tırakya’dır.
Kınalı kekliğin Avrupa yayılımı ise, Yunanistan, Bulgaristan’ın Türkiye’ye komşu kesimleri, Girit ve Tırakya bölgemizin Çanakkale ve Tekirdağ illeridir.
İki türün ufak morfolojik farkları yanında, belirgin bir ötüş farklılıkları vardır. Kaya kekliğinin sesi çoğunlukla düzensiz, sert, duraklayan bir dizi kesik kesik ötüştür. Kınalı keklik gibi tok ve ritmik değildir ve tekrarlar azdır: Örneğin, "çi çek pe, ti çek çi, çek çik çi, çek çi çey çey,pe ti ti itçek çik’’ gibi. Ayrıca dört heceli "çert si vit çi’’ ve tehlike durumunda çıkardığı "çitak çitak çitak’’ ötüşleri vardır.
Kaya Kekliğinin belirgin farkı: boyunun 23-35 cm olması ve saf beyaz boğazı, boğazını çevreleyen siyah çizginin kesin hatları, bazen alnını da çeviren, dar beyaz kaş çizgisi ve üst gaganın dibi boyunca uzanan siyahlıktır. Kınalı kekliğin sırtı daha kahverengi ve böğründeki çizgiler daha fazladır.


Kekliğin Fiziksel Özellikleri:



Keklikler, dolgun vücutlu, yuvarlak kanatlı, kısa kuyruklu ve sülünden daha küçük, bıldırcından daha büyük kuşlardır. Kınalı kekliklerde ise, alınlarından başlayarak gözlerine ve oradan da boynun alt kısmına kadar inen siyah bant şeklinde bir çizgi bulunmaktadır. Yaşlı kekliklerin tüyleri kül grisi renginde olup yan taraflarında siyah çubuk şeklinde çizgiler bulunur. Kınalı kekliklere kınalı denilmesinin nedeni, gaga, ayak ve bacaklarının kırmızı renklerde olmasıdır.
Türün Sesi

-Derlemedir-

Benzer Konular

29 Mart 2012 / GÜLGECELER Ziraat
20 Kasım 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
25 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük