Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Haziran 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
D Vitamininin Özellikleri
  • Renksiz ve kokusuz kristaller seklinde bulunur.
  • Suda çözünmez, yağda ve yağ çözücülerde çözünür.
  • Isı, oksidasyonu, alkol ve asit ortama karşı dayanıklıdır.
  • D vitamini içeren gıdalar çok ince katmanlar hâlinde bulunursa O2 ile oksitlenir.
  • Kısa dalgalı UV ışınları yapısında değişiklik yaparak toksik steroller oluşabilir, D vitamini özelliğinde kayıplara yol açabilir.
D Vitamininin Vücuttaki Görevleri
  • D vitamini parathormon ve kalsitonin ile etkileşerek kemiklerden kana Ca ve P’un emilimini kolaylaştırır ve arttırır.
  • Kemiklerden kana Ca geçişinde etkilidir. Raşitizm ve osteomalazia hastalıklarını önler.
  • Kalsiyum ve fosforun ince bağırsaklarda emilmesini ve kemiklerde depo edilmesini sağlar.
  • Kollajen sentezinde ve kemiklerdeki etkili enzimlerin aktif hâle geçmesinde rol alır.
  • İdrarla kalsiyum ve fosfor atılımını azaltır.
  • Kollajen sentezinde ve kemiklerdeki etkili enzimlerin aktif hâle geçmesinde rol alır.
D Vitamini Kaynakları
  • D vitaminini asıl kaynağı güneştir.
  • D vitamininin hayvansal kaynakları; karaciğer, balık yağı, yumurta sarısı, süt, tereyağıdır. Doğal D vitamin kaynağı morina balığı karaciğeridir. Kalkan, pisi, köpek balığı karaciğerleri de D vitaminince zengindir.
  • Hayvansal ürünlerde D vitamini miktarı bu ürünlerin elde edildiği hayvanların güneş görme derecesine bağlıdır. Ayrıca ışınlandırma yolu ile gıdalarda D vitamini arttırılabilir.
49891d1464857601 vitaminler d vitamini calciferol d2
  • Anne yeteri kadar D vitamini alıyor ve güneşten yararlanıyorsa bebeğin D vitamini gereksinimi karşılanır.
  • Bitkisel yağlar özellikle zeytinyağında D vitamini yoktur.
DEVAMI Vitaminler - D Vitamini (Calciferol)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM