Arama

Nükleotid ve Nükleozit - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Haziran 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Nükleotidlerin bileşenleri


Ad:  nük1.JPG
Gösterim: 3551
Boyut:  25.0 KB
Nükleotidler, bir azotlu baz, bir pentoz ve bir fosfat olmak üzere üç karakteristik komponente sahiptirler. Azotlu baz ve pentozun birbirine P-N-glikozit bağıyla bağlanmasıyla nükleozid oluşur, nükleozide fosfatın bağlanmasıyla nükleotid (mononükleotid, nükleozid monofosfat) oluşur:
Ad:  n1.JPG
Gösterim: 2639
Boyut:  23.7 KB
Pentoz ile fosforik asidin birbirine bir ester bağı ile bağlanması sonucu oluşan birim de pentid veya ribotid olarak tanımlanır.

Nükleotidlerdeki azotlu bazlar


Nükleotidlerdeki azotlu bazlar, pirimidin bazları ve pürin bazlarıdır:
Ad:  n2.JPG
Gösterim: 2652
Boyut:  16.3 KB
Pürin ve pirimidinler heterosiklik bileşiklerdir. Benzen yapısındaki karbon atomlarından ikisinin yerine azot atomlarının geçmesiyle pirimidin halkası oluşmaktadır; pirimidin ve imidazol halkalarının kondense olmalarıyla da pürin halka sistemi meydana gelmektedir.
Sitozin (C ), Timin (T) ve urasil (U), nükleotidlerde bulunan üç önemli pirimidin bazıdır; 5- Metilsitozin ve 5-Hidroksimetilsitozin ise doğada nadiren bulunan pirimidin bazlarıdırla.
Ad:  n3.JPG
Gösterim: 2881
Boyut:  29.7 KB
Adenin (A) ve guanin (G), nükleotidlerde bulunan iki önemli pürin bazıdır; hipoksantin ve ksantin ise adenin ve guanin metabolizmasında ara ürünlerdir; insanlar pürin katabolizmasının son ürünü olarak okside bir pürin olan ürik asidi atılıma uğratırlar:
Ad:  n4.JPG
Gösterim: 2907
Boyut:  33.7 KB

Kahve, çay ve kakao gibi bitkilerde farmakolojik özellikleri olan metillenmiş pürinler bulunur:
Ad:  n5.JPG
Gösterim: 2454
Boyut:  23.2 KB
Serbest pirimidinler ve pürinler, zayıf olarak bazik bileşiklerdir; bu yüzden baz olarak tanımlanırlar. Serbest pirimidin ve pürin bazları, pH’a bağlı olarak iki veya daha fazla tautomerik formda bulunabilirler. Pirimidin ve pürinler, keto-enol tautomeri göstermektedirler:
Ad:  n6.JPG
Gösterim: 2492
Boyut:  47.3 KB
Pirimidin bazlarından sitozin, hem DNA’da hem RNA’da bulunduğu halde timin yalnızca DNA’da, urasil yalnızca RNA’da bulunur. Pürin bazlarından adenin ve guanin, hem DNA’da hem RNA’da bulunurlar. DNA’nınyapısında adenin (A), guanin (G), sitozin (C) ve timin (T) yer almakta; RNA ’nın yapısında ise adenin (A), guanin (G), sitozin (C) ve ur asil (U) yer almaktadır.
DNA ve RNA yapısında yer alan pürin ve pirimidin bazları ileri derecede konjuge yapılar oldukları için nükleik asitlerin yapısını, elektron dağılımını ve ışık absorpsiyonunu etkilemektedir. Pirimidinler düzlemsel, pür inler ise düzlemsel yapıya yakın büzülmüş yapı göstermektedirler.

Nükleotidlerdeki pentozlar


Nükleotidlerdeki pentozlar, D-riboz ve 21-deoksi-D-Ribozdur ki her iki pentoz tipi nükleotidlerde P-furanoz formunda bulunurlar:
Ad:  n7.JPG
Gösterim: 2514
Boyut:  17.6 KB
DNA’daki nükleotidler 21-deoksi-D-riboz içerir; RNA’daki nükleotidler D-riboz içerirler.

Nükleotidlerdeki fosfat


Nükleositin Fosfatlanması
Nükleotidlerdeki fosfat, fosforik asittir (H3PO4); pentozun 5Z-C atomuna ester bağı ile bağlanır:
Ad:  nük2.JPG
Gösterim: 2329
Boyut:  19.9 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM