Arama

Oruç Nedir? - Tek Mesaj #3

Avatarı yok
insomnia42
Yasaklı
29 Haziran 2016       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Orucun Geçerliliği ile ilgili doğrudan ilgili olmamakla birlikte, oruç tutmayı biraz daha kolaylaştırmak üzere Peygamberimizin bazı tavsiyeleri olmuştur. Bunların başında sahur yapmak gelir. Sahur ile birlikte bir şeyler yemek suretiyle enerji toplanmış olur ve bir sünnet gerçekleştirilmiş olur ayrıca seher vaktinin fazilet ve feyzinden yararlanılmış olur. Peygamber efendimizin birçok hadisi vardır sahur ile ilgili "sahura kalkınız; çünkü sahur yemeğinde bereket vardır." Peygamberimiz sahur için acele etmemeyi, iftar için ise acele etmeyi telkinde bulunmuştur. buda gösteriyor ki ibadetin olabildiğince kolaylaştırılabileceğini göstermektedir. Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir buna örnek olarak "Allah'ım! senin rızanı kazanmak için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Sana inandım güvendim. Ey lütuf ve ikramı geniş olan Rabbim! Beni bağışla." gösterebiliriz.

Varlıklı kişilerin iftar yemeği vermesi güzel ve bol sevaplı bir davranıştır. Peygamberimiz, "iftar veren bir kimse, oruçlunun sevabında bir eksilme olmaksızın, oruçlunun alacağı sevap kadar sevap alır." Varlıklı insanların bulunduğu bir bölgede bazı insanlar ne ile iftar edeceğini düşünüyor olmaması gerekir.

Oruç, kişinin Rabbiyle gönül bağını güçlendiren, ona manevi ve derin bir haz tattıran, irade eğitimine ve kalp inceliğine yol açan ibadetlerden olduğu için oruç tutan kişi zaten dilini kötü, çirkin, başkalarını rencide edecek boş ve gereksiz sözlerden koruyacaktır. Aksi durumda Efendimiz bunu şu şekilde izah etmektedir "Yalan konuşmayı bırakmayan, yanlış davranışlardan kaçınmayan kimsenin, kendini aç ve susuz bırakmasına Allah'ın ihtiyacı yoktur" buyurmuştur. Oruç, insanın kalbini yumuşatan, paylaşmanın önemi vurgulayan, insanların iradelerini eğitmesine yardımcı olan, iyi işler yapma sevk eden, nimetlerin kıymetlerini anlatan, Allah'a olan samimiyetini arttıran İslama Tabi insanların yapması gereken 5 Farzdan birisidir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.