Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Haziran 2016       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Avcılık.jpg
Gösterim: 1023
Boyut:  41.9 KB

Kazasız Avcılığın Esasları


Avcılık çok defa ölümle sonuçla­nan kazalara yol açan bir spordur. Avcılığa merak eden bir kimsenin her şeyden önce elindeki tüfeğin öl­dürücü bir silâh olduğunu aklından çıkarmaması lâzım gelir. Sık sık ga­zetelerde ve televizyonlarda av silahlarının sebep olduğu ölüm vakalarını okuruz. Sonra­dan yerine getirilmesi mümkün olmayan kayıplara uğramamak için aşağıdaki şartları gözetmek kâfidir.
  • Bütün tüfekleri dolu farzedin.
  • Otomobile, eve, çadıra girerken, mutlaka tüfeğin mekanizmasını çı­karın, hiç değilse açın; tüfek kırmay­sa, mutlaka kırın.
  • Namlunun tıkalı olmamasına dikkat edin.
  • Tüfeği öyle taşıyın ki, namlu dai­ma kontrolünüz altında olsun.
  • Tetiği çekmeden önce hedefte insan bulunmadığından emin olun.
  • Tüfeği, av hayvanından başka hiçbir şeye çevirmeyin.
  • Tüfeği asla boşaltmadan bırak­mayın.
  • Tüfekle asla ağaca vs. tırman­mayın.
  • Sert ve düz yüzeylere, su yü­züne ateş etmeyin.
Aslına bakılırsa, av hayvanı çe­şidi kadar av çeşidi vardır. Ayrıca, avlanma usulleri de bölgeden bölge­ye değişir.
Av hayvanları kabaca kuşlar ve memeliler olmak üzere ikiye ayrılır. Kuşlara tüylü av hayvanları, meme­lilere de kıllı av hayvanları denir. Bundan başka ‘’küçük av hayvanları, büyük av hayvanları’’ diye bir tasnif daha vardır.

AV HAYVANLARI


Yurdumuz kıllı hayvanlar bakı­mından da çok zengindir. Bunlara bütün memeli av hayvanları girer. Zararları bakımından öldürülenleri olduğu gibi, eti, kürkü için avalanan- ları da bu bölümde inceliyeceğiz.

GEYİK
Anadolu’nun çeşitli yer­lerinde, daha çok Batı Anadolu’da yaşar. Ankara’nın kuzey doğusunda­ki kesimlerde görülür. Geyik avı 1937 yılında çıkan av kanuniyle ta­mamen yasak edilmiştir.

KARACA
Küçük yapılı bir ge­yik çeşidi olan karacanm avlanması­na yalnız ekimden aralık ayına kadar izin verilmiştir. Trakya ve Anadolu’ da bulunur.

DAĞ KOYUNU
Yurdumuzun sarp, dağlık bölgelerinde raslanan dağ koyunu (Asya muflonu) ile dağ keçisi (şamua) avı da yasaktır. Za­ten bu hayvanlar son derece sarp bölgelerde yaşarlar. Gözleri keskin hareketleri çevik olduğundan avlan­maları çok güçtür.

Bir dağ keçisi çeşidi olan ibeks’in avı da 1946’dan itibaren beş yıl ya­sak edilmiştir. Bugün de genç hay­vanların avlanması yasaktır. Dağ ke­çilerine Doğu Anadolu’da raslanır- sa da, asıl bol olarak bulundukları bölgeler Akdeniz kıyılarındaki or­manlık yerlerdir.

PARS
Bu yırtıcı hayvana yur­dumuzun birçok yerlerinde raslamr. Daha çok ege ve Akdeniz bölgelerin­de olduğu gibi, Kastamonu, Kütahya, Urfa, Bursa, Siirt, Antakya, Erzu­rum, Erzincan,da da çeşitli yerlerde yaşar. Bizdeki pars çeşitleri Afrika’ daki parslardan cüssece daha ufak­tır. Bazı kaynaklarda yanlışlıkla bu yırtıcı hayvandan kaplan diye bah­sedilirse de, Türkiye’de kaplan yok­tur. TAV ŞAN. — Trakya ve Anadolu’da bol bulunan bu hayvanın etinden ve kılından faydalanılır. Tavşanın av­lanma mevsimi sonbaharla kış baş­larıdır. 15 ocaktan, ağustos sonuna kadar tavşan avı yasaktır.

AYI
Türkiye’deki en önemli ya­bani av hayvanlarından biridir. Yük­sek dağlarda, ormanlık gölgelerde
yaşar. Bütün Türkiye’de bulunursa da en çok Tunceli, Gümüşane, Bitlis, Van, Kars, Hakâri çevresindeki dağ­larda görülür. Ayıların bazan insan­ları kaçırdıkları bir gerçektir. Bu bakımdan, yurt içi seyahatlerine çı­kanlar, ya da ayıların bulunduğu çevrelerde yaşıyanların, tek başına dolaşmaları doğru değildir. Ayı Tür­kiye’de sık avlanan bir hayvandır.

KURT
Türkiye’nin her yerinde yaşar. Şiddetli kışlarda İstanbul ya­kınlarına kadar bile sokuldukları olur. Anadolu’daki köylere de şiddet­li kışlarda kurt iner. Son derece yır­tıcı bir hayvan olan kurt avı, dünya­nın en zor avlarından biridir. Çünkü kurdun son derece keskin bir görü­şü ve duyuşu vardır. Buna bir de hayvanın yırtıcılığı, çevikliği ekle­nirse işin güçlüğü kendiliğinden an­laşılır. Kurt avı ancak toplu gruplar halinde yapılır. Kurtları yok etmek için sürek avları tertiplenir.

YABAN DOMUZU
Bitkilere, ekili araziye büyük zarar veren ya­ban domuzu tehlikeli bir hayvandır. İri ve hantal görünüşüne rağmen çok hızlı koşar. Yalnız koşarken kes­kin dönüşler yapamaz, burnunun doğrusuna gider. Yaban domuzları­nı avlamak için zaman zaman sürek avları tertiplenir.

TİLKİ
Yurdumuzun çeşitli böl­gelerinde raslanan bir av hayvanı­dır. Kürkü için avlanır. Yurdumuz­daki tilkilerin kürkü sarımtırak kah­verengidir. Tilki kurnaz olduğu ve daha çok geceleri dolaştığı için av­lanması güçtür.

Kanun Bakımından Av


İnsanlar, önceleri, pek bol olan ka­ra hayvanlarını, balıkları, kuşları av­lamak hususunda sınır koymamış­lardı. Fakat av hayvanlarından ba­zılarının hızla azalmaya başladığı gö­rülünce, XVI. yüzyıldan beri avcılığı düzenlemek zorunda kaldılar. Hele av hayvanlarının üreme mevsimle­rinde avlanması yasak edildi.
Avlanmanın sosyal ve ekonomik hayatta önemi arttıkça, her memle­ket,
kanunlarına avlanma ile ilgili hükümler koymuştur. Bizde, cumhu­riyet devrinde kabul edilen Medeni Kanun’dan önce yürürlükte olan «Me- celle»ye göre av «insanlardan ürken, korkan yabani hayvan»dır. Gene Mecelle’nin bir başka maddesinde «av, tutanındır» denilmekle, mülkiyet me­selesi çözülmüştü. İki avcının kur­şunları aynı ava raslarsa, avın, yarı yarıya bölüşüleceği hükme bağlan­mıştır.

1937 tarih­li Kara Avcılığı Kanunu’na göre:

  • Vaşak, kurt, çakal, yaban domu­zu, pars, sırtlan, kaplan, karga, kap­lumbağa, yılan her mevsimde avlanabilir.
  • Yaban kedisi, zerduva, kokarca, sincap, sansar, susamuru, ceylân, ge­lincik, porsuk, kunduz, tavşan, tilki, karaca, dağ keçisi, ayı avı nisan, ma­yıs, haziran, temmuzda yasaktır.
  • Geyik, dağ koyunu, dağ keçisi, karaca yavruları, yarasa, kirpi, tu­raç (bir cins sülün) evcil kumrular, kerkenez, çalıkuşu, guguk, ağaçka­kan, çobanaldatan, dişi sülün, yaban tavuğu, bülbül, çekirgekuşu, kırlan­gıç, leylek, puhu, baykuş, sığırcık avı tamamen yasaktır.
Soyu azalmaya başlayan canlıların avlanması da resmî makamlarca ya­saklanabilir.
Ad:  Avcı.jpg
Gösterim: 997
Boyut:  49.6 KB

Doğru Avlanmak İçin Av Silahları


Av dediğimizde aklımıza gelen ilk şeyin keyif olduğunu düşünürüz. Aslında avı bir spor, bir aktivite veya eğlence olarak görenlerimizde var. Tercihiniz ne olursa olsun ihtiyacınız olanlar aynıdır. Peki neye göre envanter dizilir? Avınız büyük ise bir çeşit envantere ihtiyacınız varken küçük ise küçük ava göre eşyalar barındırmanız gerekmektedir. Öncelikle avınız ne türde ve ne şartlarda nerede avlanacağınız önemlidir. Çünkü büyük hayvan avlamak için kullandığınız bir silahı küçük hayvana uygulayamazsınız. Aksini uyguladığınızda kötü sonuçlar elde edebilir veya zarar görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bir domuz avlamak için küçük bir silah yetmez.

Bunu yanı sıra silahınızın büyük olması değil kurşununu dahi doğru seçmeniz gerekmektedir. Küçük hayvanları ise büyük ve saçma fişeklerle avlarsanız hayvanı parçalamış olursunuz yanı aslında av olmaktan çıkar. Avı keyifli kılan kullandığınız eşyanın doğru olması ve bu işten haz alıyor olmanızdır. Av için öncelikle ihtiyacınız olan şey silahtır. Av silahları özenle seçilmeli ve envanterinizde doğru silahı taşıdığınızdan ve ne avlamak istediğinizden emin olmalısınız. Av tüfeklerinden bahsedelim. Baktığınızda genelde 3 türe ayrılan bu silahlar yarı otomatik-tam otomatik, pompalı tüfekler, süper poze olarak başlıca gruplardır. Mini silahları kullanan avcılar görmek mümkündür ama iyi sonuç almak için daima büyük tüfekler faydalıdır.

Az öncede bahsettiğimiz gibi fişeğinizin de önemi burada çok önemli bir yere sahip. Eğer yeni başlıyorsanız 12 çaplı tüfekleri tercih etmeniz en doğru hareket olacaktır. Kısa namlulu olması sizin silahı kavramanızda fayda sağlayacağı için iyi bir başlangıçtır. Bıldırcın avı için saçma numarası 10 11 uygundur. Usta ise 9 numara uygundur. Yarı otomatiklerde 30gr, süper pozeler de 28gr tercihen iyi olabilir. Tavşan avı için söyleyecek olursak 12 kalibre iş görür. Saçma numarası 4 veya 5 gibi uygundur.

Keklik avı da 12 kalibre ile iş görür. Fişek seçiminde ise 6 ve 7 uygundur. Ördek avı gibi avlarda ekstra envantere ihtiyaç duyabilirsiniz. örneğin kamufle ve ses yapmayacak çizmeler gibi. Yine fişek 4 5 6 iş görür. 12 kalibre silahımızdan da şaşmıyoruz. Av silahları tercihinizi hayvana göre yapmanızda büyük fayda vardır. Sülün avında yine 4 5 6 numara fişekler iş görür. Bazı ustalar 20 kalibre kullanılmasını önerebilir. Fakat 12 kalibreye göre daha zor olacağı gerçeğiyle yüzleşirsiniz. Örneklerde olduğu gibi sizde avlanmak için eşyalarınızı ve envanterinizi hayvana göre seçerek keyfinizin dozunu daha da arttırabilirsiniz.

MsXLabs.org
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.