Arama

Kuvvet Nedir? - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ağustos 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

KUVVET


—Ask. Kuvvet tasarrufu, büyük birlikler düzeyinde, taktik açıdan, görevin gerektirdiği amaca ulaşmak amacıyla, elde bulunan olanakların akılcı bir biçimde kullanılması ve bölüştürülmesi.ll Deniz kuvvetleri, bir ülkeyi denizden gelecek tüm saldırılara karşı korumak amacıyla oluşturulan deniz birliklerinin tümü. ll Hava kuvvetleri, bir ülkeyi havadan gelecek tüm saldırılara karşı korumak amacıyla oluşturulan hava birliklerinin tümü. ll Kara kuvvetleri, bir ülkeyi karadan gelecek tüm saldırılara karşı torumak amacıyla oluşturulan kara birliklerinin tümü. ll Silahlı kuvvetler, bir ülkeyi savunmak amacıyla oluşturulmuş kara, deniz ve hava kuvvetlerine verilen genel ad.

—Dy. Cer kuvveti, bir lokomotifin yer değiştirebilmesi ve yükleriyle birlikte belirli sayıda taşıtı çekebilmesi için yatay bir düzlemde sağladığı kuvvet. (Bk. ansikl. böl.)
—Ed. Kuvveti tab' ya da kuvveti tabiat, şuara tezkirelerinde şairin doğal sanat gücü, yeteneği anlamında kullanılan terim: "Kuvveti tab'la bir melekeye malik ve şahrahı nazmı maaniye salik olmuştu" (Doğuştan şiir gücüyle bir şiir yatkınlığına sahip olmuş ve anlamjarı şiir diliyle söyleme yoluna girmişti) [Âşık Çelebi].

—Ekmekç. ve Değirmene. Unun kuvveti, su kaldırma gücü yüksek, fermantasyondan pişirmeye kadar, mekanik yapısını çok iyi koruyan bir hamur elde etmeye uygun unun niteliği. (Kuvvetli kabul edilen unların, Chopin alveografında yüksek bir indisleri vardır [W > 220].)

—Fiz. Kuvvet çizgisi, bir kuvvet alanındaki alan çizgisi. (Bir manyetik alan ya da elektrik alanı sözkonusu olduğunda, alan çizgilerine kuvvet çizgileri de denir.)

—Fizs. kim. Bir elektrolitin kuvveti, bu elektrolitin ayrışma enerjisinin ölçümü. (Bk. ansikl. böl.)

—Fizs. mekan. Cisimler arasındaki etkileşimleri nicel olarak anlatan ve bunların biçim değiştirmelerini ya da hareketlerindeki değişimleri açıklamaya olanak veren kavram. (Bk. ansikl. böl.) ll Kuvvet çifti, toplamları sıfıra eşit iki kuvvetin oluşturduğu, momenti ile ayırt edilen sistem.

—Halk. hek. Kuvvet macunu, bazı hastalıkları sağaltmak, vücuda güç kazandırmak ve özellikle cinsel gücü artırmak amacıyla çeşitli bitki, yağ, baharat vb.'nin karıştırılmasıyla yapılan macun. (Bk. ansikl. böl.)

—isi. huk. Kuvvet-i karabet, akrabalıkta yakınlığın, derecesi. (Örneğin ana, baba bir kardeşin akrabalığı, baba bir kardeşten daha yakındır.)

—Küm. kur. KARDİNALLİK'in eşanlamlısı. ll Kuvvet kümesi, her M kümesi için, elemanları tam tamına M nin altkûmeleri olan :T(M) kümesi.

—Siyas. bil. Kuvvetler ayrılığı, devlet fonksiyonlarının (yasama, yürütme, yargılama) tek bir organa verilmeyip, her biri ayrı görevler yapan ve birbirlerinden ayrılmış organlar arasında paylaştırılmasını öngören ilke. (Bk. ansikl. böl.)

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM