Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Ağustos 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Mekanik Enerji


Enerji kaynaklarına göre çok çeşitlidir. Örneğin bir elektrik pi­linden veya üretecinden elde ettiğimiz enerji, kimyasal enerjidir. Güneş ışınlarından sağladığımız ener­ji ise güneş enerjisidir. Elektrik akımından kaynaklanan enerjiye ise elektrik enerjisi denir.
Biz ileride bu enerji çeşitlerini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Meka­nik enerji, yeryüzünde en yaygın kullanılan enerji çeşidi olduğundan öncelikle bu tip enerji üzerinde dura­cağız.

Mekanik enerji sözcük anlamının da bize verdiği gibi, bir sistemin me­kanik hareketinden kaynaklanan bir enerjidir. Daha önce gördüğümüz örnekle bir vincin bir cismi yükseğe kaldırması için mekanik bir enerjiye sahip olması gerekir.
Mekanik enerji ikiye ayrılır:
  • Potansiyel enerji
  • Kinetik enerji
Şimdi bu her iki tür mekanik enerjinin ne anlama geldiğini tanımaya çalışalım.
Dağın tepesinde duran bir taşın bir potansiyel bir enerjisi bulunmak­tadır. Çünkü bu taş dağın tepesinden aşağıya yuvarlandığı zaman bir iş ya­par. Durağan bir su birikintisinin po­tansiyel enerjisi vardır. Suyun ak­masını sağladığımızda bir iş yapmış olur. İşte sistemlerin bünyesinde, durağan durumda saklı bulunan ener­jiye potansiyel enerji denir. Yani durağan bir cismin hareket etmesini sağlayan enerjiye potansiyel enerji denir.
Kinetik enerji ise ki, hareket ha­lindeki cisimlerde de bir enerji vardır. İşte bu enerjiye de kinetik enerji denir. Bir cismin ya da sistemin kine­tik enerjisinin hesabını formüle ede­cek olursak şöyle bir sonuca varırız:
Kinetik Enerji = 1/2 Cismin Kütlesi x Hız²
Formülü oluşturan elemanların bi­rimlerini ise, şöyle belirtebiliriz:
  • Kinetik Enerji = Erg
  • Cismin Kütlesi = Gram / Kütle
  • Hız = Cm/ saniye
Bir başka deyişle yani enerjinin birimini bir üst katından hesaplamak gerekirse, şu sonucu elde ederiz.
  • Kinetik Enerji = Joule
  • Cismin Kütlesi = Kg / Kütle
  • Hızı = M/ Saniye
Yukarıda belirttiğimiz formülleri küçük bir örnekle daha belirgin hale getirmeye çalışalım. Bir cismin kütle olarak ağırlığı 250 kg olsun. Öte yan­dan saatteki hareket hızı ise, 5 m/sa­niye olarak saptansın. Bu cismin enerjisini hesaplamak için şu işlemi yapmak gerekir:
Enerji Joule = 1/2 250 x 5²
Enerji Joule = 1/2 250 x 25
Enerji Joule = 250 x 25/2
Enerji Joule = 125 x 25
Enerji = 3125 joule

MsXLabs.org Temel Bilgiler Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM