Arama

Mekanik Enerji Nedir? Mekanik Enerji Hakkında Genel Bilgiler

Güncelleme: 8 Mart 2017 Gösterim: 20.375 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Kasım 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

mekanik enerji

Ad:  mek.en.jpg
Gösterim: 9342
Boyut:  32.5 KB

bir sistemin kinetik enerjisi (hareket enerjisi) ile potansiyel enerjisinin (parçalarının konumuna bağlı olarak sistemde depolanan enerji) toplamı.
Sponsorlu Bağlantılar

Yalnızca kütleçekimi kuvvetlerinin etkisi altında olan ya da sürtünme ve havanın direnci gibi enerji kaybına yol açan kuvvetlerin bulunmadığı ya da yok sayılabilecek derecede küçük olduğu ideal bir sistemin mekanik enerjisi sabittir. Bu nedenle salınım hareketi yapan bir sarkacın, hızının en büyük ve yerden yüksekliğinin en az olduğu dikey konumunda kinetik enerjisi en büyük ve potansiyel enerjisi en küçük değerdedir.

Hızının sıfır ve yerden yüksekliğinin en büyük olduğu salınınım uç noktalarında ise en düşük kinetik enerjiye ve en yüksek potansiyel enerjiye sahiptir. Sarkaç hareket ederken enerji sürekli olarak bir biçimden öbürüne dönüşür. Sarkacın göbek milindeki sürtünme ve havanın direnci yok sayıldığında kinetik ve potansiyel enerjilerinin toplamı yani mekanik enerjisi sabittir. Aslında, sarkacın havanın direncine ve sürtünme kuvvetlerine karşı yaptığı iş nedeniyle sistemin dışına çok küçük bir enerji aktarıldığından, her salınım sonunda enerji bir miktar azalır.

Yer-Ay sisteminin mekanik enerjisi de hemen hemen sabittir ve ritmik olarak kinetik ve potansiyel enerjiler birbirine dönüşür. Ay’ın elips yörüngesi üzerinde Yer’den en uzak noktadaki hızı ve kinetik enerjisi en küçük, potansiyel enerjisi ise en büyük değerdedir. Ay’ın en hızlı hareket ettiği nokta Yer’e en yakın olduğu konumudur ve bu konumunda potansiyel enerjisinin bir bölümü kinetik enerjiye dönüşmüş durumdadır.


Son düzenleyen Safi; 16 Ağustos 2016 03:42
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Ağustos 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Mekanik Enerji


Enerji kaynaklarına göre çok çeşitlidir. Örneğin bir elektrik pi­linden veya üretecinden elde ettiğimiz enerji, kimyasal enerjidir. Güneş ışınlarından sağladığımız ener­ji ise güneş enerjisidir. Elektrik akımından kaynaklanan enerjiye ise elektrik enerjisi denir.
Sponsorlu Bağlantılar
Biz ileride bu enerji çeşitlerini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Meka­nik enerji, yeryüzünde en yaygın kullanılan enerji çeşidi olduğundan öncelikle bu tip enerji üzerinde dura­cağız.

Mekanik enerji sözcük anlamının da bize verdiği gibi, bir sistemin me­kanik hareketinden kaynaklanan bir enerjidir. Daha önce gördüğümüz örnekle bir vincin bir cismi yükseğe kaldırması için mekanik bir enerjiye sahip olması gerekir.
Mekanik enerji ikiye ayrılır:
  • Potansiyel enerji
  • Kinetik enerji
Şimdi bu her iki tür mekanik enerjinin ne anlama geldiğini tanımaya çalışalım.
Dağın tepesinde duran bir taşın bir potansiyel bir enerjisi bulunmak­tadır. Çünkü bu taş dağın tepesinden aşağıya yuvarlandığı zaman bir iş ya­par. Durağan bir su birikintisinin po­tansiyel enerjisi vardır. Suyun ak­masını sağladığımızda bir iş yapmış olur. İşte sistemlerin bünyesinde, durağan durumda saklı bulunan ener­jiye potansiyel enerji denir. Yani durağan bir cismin hareket etmesini sağlayan enerjiye potansiyel enerji denir.
Kinetik enerji ise ki, hareket ha­lindeki cisimlerde de bir enerji vardır. İşte bu enerjiye de kinetik enerji denir. Bir cismin ya da sistemin kine­tik enerjisinin hesabını formüle ede­cek olursak şöyle bir sonuca varırız:
Kinetik Enerji = 1/2 Cismin Kütlesi x Hız²
Formülü oluşturan elemanların bi­rimlerini ise, şöyle belirtebiliriz:
  • Kinetik Enerji = Erg
  • Cismin Kütlesi = Gram / Kütle
  • Hız = Cm/ saniye
Bir başka deyişle yani enerjinin birimini bir üst katından hesaplamak gerekirse, şu sonucu elde ederiz.
  • Kinetik Enerji = Joule
  • Cismin Kütlesi = Kg / Kütle
  • Hızı = M/ Saniye
Yukarıda belirttiğimiz formülleri küçük bir örnekle daha belirgin hale getirmeye çalışalım. Bir cismin kütle olarak ağırlığı 250 kg olsun. Öte yan­dan saatteki hareket hızı ise, 5 m/sa­niye olarak saptansın. Bu cismin enerjisini hesaplamak için şu işlemi yapmak gerekir:
Enerji Joule = 1/2 250 x 5²
Enerji Joule = 1/2 250 x 25
Enerji Joule = 250 x 25/2
Enerji Joule = 125 x 25
Enerji = 3125 joule

MsXLabs.org Temel Bilgiler Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mart 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Mekanik Enerjinin Korunumu!


Ad:  enerji.jpg
Gösterim: 1482
Boyut:  21.0 KB
Mekanik enerjinin korunumu kanunu da diğer enerji korunum kanunlarıyla benzer ana hatlara sahiptir. Kütle bile, Albert Einstein tarafından ileri sürülen kütle-enerji denklik teoremi ya da E = m.c2 formülünde görüldüğü gibi enerji ile ilişkilendirilir.

Tasarlanan sisteme bağlı olarak çok sayıda enerji korunumu denklemi vardır. Mekanik, termodinamik, relativistik mekanik, kendine has sistemlerin kinetik ve potansiyel enerjisini açıklamak için değişik şekillerde enerji denklemleri içerir. En genel enerji korunumu denklemi: E = T + V'dir. Denklemde T: Kinetik Enerji, V: Potansiyel Enerji ve E: Sistemin Toplam Enerjisi olarak ifade edilir. Temelde enerjinin korunumu evrensel bir kanundur ve her yerde, her zaman geçerlidir.

Kaynak: Fizikmakaleleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

15 Ağustos 2016 / The Unique Fizik
16 Ağustos 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Ağustos 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış