Arama

Hikmet Onat - Tek Mesaj #2

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
4 Eylül 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  hikmet-onat.jpg
Gösterim: 2079
Boyut:  51.9 KB

HİKMET ONAT


MsXLabs.org

1882 yılında İstanbul'da doğdu. İlk öğreniminden sonra, Heybeliada Deniz Harp Okulu'nu 1903 yılında bitirdi. Bahriye'den ayrılarak İstanbul Sanayi-i Nefise Mektebi'ne girdi. 1910 yılında mezun olup, resim üzerine açılan bir yarışmaya katılarak Paris Güzel Sanatlar Akademisi'nde Fernaed Cormon Atölyesi'nde dört yıl çalıştı. I. Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine yurda döndü ve Nişantaşı Sultaniyesi'nde öğretmenlik yapmaya başladı.

Osmanlı Ressamlar Cemiyeti ve kurucuları arasında yer aldı. 1917’de Viyana ve Berlin’deki Savaş Resimleri Sergisi’ne katıldı 1949’da öğretmenlikten emekli oldu. ilki 1969’da Ankara’ da, ikincisi 1977’de ölümünden birkaç ay önce İstanbul’da olmak üzere iki kişisel sergi açtı. 34. ve 35. Devlet Resim Heykel Sergisi’nde ödül kazandı. Kişiliği genellikle manzara resimlerinde beliren sanatçı, yaşamı boyunca resimde izlenimciliğe bağlı kaldı. İstanbul’un deniz ve kır görünümlerini çoklukla yeğledi. Geniş ve enli tuş bireşimlerinden oluşan biçimiyle bir İstanbul portrecisi olarak anılır.

Empresyonist akımın Türkiye'deki devamcılarından olan Hikmet Onat, Türk Resim Tarihi'nin büyük ustalarındandı. Bir asra yaklaşan yaşamında ancak, bir kere sergi açabildi.

Bunun nedenleri var; Hikmet Hoca yaradılıştan alçak gönüllü idi. Eski deyimle, son derece mütevazı bir kişiydi. Gösterişi sevmez, reklama sırtını çevirmiş bir sanatkârdı. Onat, çok az, fakat öz konuşurdu. İçine kapanıklığı nedeniyle, kendisini, toplumun gürültülü yaşamından uzak tutardı.

Ancak, takdir ve saygı toplayan yönleri vardı. Hayat arkadaşı, yıllarca yatalak şekilde, dört duvar arasında yaşadı. Melek huylu Hikmet Onat, aynı zamanda her felaketi tevekkülle karşılayan, dayanıklı bir kişiydi. Bu açıdan Hikmet Bey günlerinin çoğunu hastası ile baş başa geçirir, dışarılarda pek görülmezdi. Ancak, elverişli havalarda ve erken saatlerde boğaza giderek o güzelim manzaraları tuvaline aktarırdı.

Hikmet Onat çağdaş resim sanatında verimli bir manzara ressamı olarak tanınır. Paris ten İstanbul' a dönüşünde ilk yaptığı resim, Beşiktaş kıyısındaki sandallardı. Mavna ve yelkenlilerin sulara vurmuş yansımalarıyla Boğaz' ı ve Haliç' i sandal kümeleriyle süslü kıyıları, geriye doğru uzaklaştıkça grileşen ve morlaşan bağ ve bahçe görünümlerini günü gününe not edip ışık altında yıkanan İstanbul doğasını tutkulu bir sanatçı eğilimi içinde tablolarına geçirdi. Bu nedenle Türk resminde, Hoca Ali Rıza' nın yoğun biçimde başlatmış olduğu doğa ve İstanbul sevgisinin tipik bir sürdürücüsü olarak görünür. Açıkhava ressamı olan Onat' ın portreleri, figürleri, bir kaç figürü biraraya getiren düzenlemeleri sayılıdır. O dönemin ressamları gibi İstanbul doğasına, eğitimini gördüğü akademik yada klasik atölyelerin koşullandırıcı çizgisiyle bakmayıp geniş fırça tuşlarının, sarı, yeşil, kahverengi ve mavi tonların uyumlu dengesiyle yakaladı, kendine özgü bir resim türünün doğa sevgisiyle bütünleşen örnekleri verdi.

İlk ve son sergisini ölümünden birkaç ay önce açan sanatçı, 14 Mart1977’de 95 yaşını aşkın bir yaşta iken Peritonit' hastalığı teşhisiyle 16 Mart 1977'de İstanbul’da öldü.

Önemli Eserleri


  • Siperde Mektup Okuyan Askerler
  • Salacak'ta Kayıklar Ve Kız kulesi
  • Peyzaj
  • Büyükdere
  • Büyükada,Dilburnu
  • Manolyalar
  • Çengelköy,Onat
  • Balıkçı Tekneleri
  • Topkapı Sarayı
  • İstanbul Peyzajı
  • Kız İsmail Erkuş

Derlemedir.