Arama

Dünya Kentleri: Belgrad - Tek Mesaj #5

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Ekim 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Belgrad Ormanı
Ad:  belgrad ormanı1.jpg
Gösterim: 381
Boyut:  62.1 KB

İstanbul’un kuzeyinde, Sarıyer’e 6 km uzaklıkta orman.

Adını, 19. yüzyıl sonlarında ya da 20. yüzyıl başlarında ortadan kalktığı sanılan Belgrad ya da Belgradcık köyünden aldığı sanılmaktadır.

Önceleri Karadeniz kıyısına kadar uzanırken, zamanla daralarak kıyıdan 3-4 km kadar içeride kalmıştır. 18. yüzyıl başlarımda 17 bin hektarı kapladığı, 19. yüzyıl sonlarında 7.500 hektara düştüğü, I. Dünya Savaşı’nda ise işgal kuvvetlerinin yaptığı kesimler ve başka tahripler sonucunda daralarak bugünkü durumuna geldiği sanılmaktadır. Fatih Orman Başmüdürlüğü tarafından yapılan ölçümlere göre bugünkü genişliği 5.440 hektardır. Ormanın içinde bazı tahripler ya da orman açmaları sonucu oluşmuş toplam 475 hektar kadar açıklık alan vardır. Bu açıklıklarda bazı yerleşmelerle piknik alanları yer alır.

Belgrad Ormanı, Istranca Dağlarından (Yıldız Dağları) doğuya doğru uzanan ve genişyapraklı ağaçlardan oluşan orman kuşağının doğusundadır. Nemi seven ağaçlardan kayın, gürgen, kestane, ıhlamur ve kızılağaç ile kuraklığa daha dayanıklı meşelerden oluşur. Ormanaltı bitki örtüsü oldukça zengindir. En yaygın türler orman- gülleri (Rhododendron) ve eğreltilerdir.

Belgrad Ormanı, Fatih Orman Başmüdürlüğü’nün denetimindedir. Koru ve baltalık olarak yararlanılan orman, kentin su ve dinlence gereksinimlerine de cevap vermektedir. İçinde, bir dönem İstanbul’un bütün su gereksinimini karşılayan yedi tane bent vardır. Kent suyunun bir bölümü bugün de bu bentlerden karşılanır. Piknik alanı ola rak günlük kullanım kapasitesi 25 bin kişidir. Bahar ve yaz aylarında, özellikle hafta sonlarında yoğun bir ziyaretçi akınma sahne olmaktadır.

Belgrad Ormanı aynı zamanda araştırma ve inceleme ormanı işlevi de görmektedir. Ormanın içinde kurulu olan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi birimlerinde bilimsel ve teknik araştırmalar yapılmaktadır. Belgrad Ormanı ayrıca orman ve süs fidanları üretim merkezi ve yabanıl yaşamın korunmasını sağlayan bir yer olarak da önemlidir. Burada soyu tükenmekte olan bazı hayvan türlerinin üremesi için doğal bir yaşama ortamı oluşturulmuştur.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM