Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Ekim 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Alexander Bain'in 27 Kasım 1843'te yaptığı patent başvurusunda faksimil (ya da faks) makinesi'nin ilk betimlemesi yapılmış ve bugünkü faks makinelerin'de hâlâ geçerli olan temel ilke, ana hatlarıyla anlatılmıştı: "Belgenin neresinin beyaz neresinin siyah olacağı bilgisinin elektrik sinyalleriyle iletilmesi." Alexander Bain, elektriksel olarak iletken bir malzeme üzerinde belgenin "haritalanması" için eşzamanlı işleyen sarkaçlar kullanmayı önermişse de, bu yöntemle bir kez bile fiilen faks göndermedi. 1848'de fizikçi Frederick Bakewell (İngiltere), Bain'in makinesinin geliştirilmiş bir versiyonunun patentini aldı ve halkın önünde ilk faks gönderimini, 1851'de İngiltere'de yapılan Büyük Sergi'de gerçekleştirdi.

Bakewell'in makinesi çalışıyordu çalışmasına, ama yine de ticari başarıyı yakalayamadı. Gerçekten kullanışlı bir faks makinesini, bundan on yıl sonra İtalyan başkeşiş Giovanni Caselli icat etti ve pantelgraf adını verdiği buluşunun patentini 1861'de aldı. Pantelgraf, aslında Bain ile Bakewell'in fikirlerini bir araya getiren ve onlarla benzer bir ilkeyle çalışan bir makineden ibaret olmasına karşın, Fransız hükümetince, 1865'te Paris-Lyons arasında ilk ticari telgraf hattının çekilmesini sağlayacak kadar etkiliydi (bu hat daha sonra Marsilya'ya dek uzatılacaktı).

Caselli'nin başlangıçtaki başarısına karşın, Mors kodunu kullanan geleneksel telgrafın çıkarlarını korumak adına faks makinesi yaygınlaştırılmadı. Fransa-Prusya Savaşı'ndan sonra Fransa'deki sistem kullanışsız hale gelince Giovanni Caselli'nin faks makinesi, 20. yüzyıla dek unutuldu, ta ki Alexander Korn (Almanya) fotoelektrik tarama kavramını ortaya atana dek. O zaman bile ilke değişmemişti: Fotoelektrik bir tarayıcı belgenin siyah ve beyaz alanlarının "harita"sını çıkarıyordu. Ama artık elektrik iletkenliği olsun ya da olmasın, her türlü belge gönderilebiliyordu. Üstelik faks makinelerinde sarkaca da gerek kalmamıştı. Bu avantajlarının yanı sıra, bir de telgrafın yerini telefonun alması üzerine, faks makineleri önce gazetelerde, sonra genel olarak iş dünyasında yaygınlaşacaktı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM