Arama


perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
28 Ekim 2016       Mesaj #7
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Malzemeler


1 adet cezve
Yarım çay bardağı tuzlu su

Yapılışı


İlk olarak yarım çay kaşığı tuz ve çay bardağı suyumuzu birbirleri ile karıştırıyoruz. Karışım yapıldıktan sonra cezvemizi ateşin üstüne koyuyoruz. Su ısınmaya başlayacak ve kaynama noktası geldiği zaman buharlaşma meydana gelir. Bu süreçte su buharlaşarak gider ama cezvenin dibinde tuz kristallerinin olduğunu göreceksiniz. Tuzumuzu sudan ayrıştırmış olarak deneyimizi tamamlayabiliriz.

Tuzların çoğunun kristali hidratlı hal­dedir, yani kristal yapısına belirli oranda su bağlanmıştır. Bu kristalleşme suyu tuzun ısıtıl­ması yoluyla ayrılabilir ve böylece susuz bir yapı elde edilir. Çok bilinen bir örnek, su katıldığı zaman mavi bir çözelti oluşturan beyaz, susuz bakır sülfat tozudur. Bu mavi çözelti buharlaştırıldığında hidratlı mavi bakır sülfat kristalleri elde edilebilir.

Tuzların çoğu suda çözünerek (eriyerek) bir çözelti oluşturur. Ama bazı tuzlar suda çözünemez; iki çözelti arasındaki bir tepkime sonucu oluşan bu tür bir tuz dibe çökerek ayrılır ve bir çökelti (katı madde) oluşturur.

Deniz tuzu elde etmek için deniz bilinçli olarak kurutulur. Bu amaçta deniz kıyısında oluşturulan küçük yapay havuzlardaki su buharlaştığında geriye tuz kalır. Kuruduğu zamansa toplanmaya hazırdır.

DEVAMI >>>>> Tuz Nedir? Tuzların Özellikleri ve Kullanım Alanları

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.