Arama


Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
6 Kasım 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Çinko.JPG
Gösterim: 1525
Boyut:  33.3 KB
Dünyada üretilen çinko temel olarak, demir ve çelik malzemelerin koruyucu kaplamalarında, basınçlı dökümlerde, pirinç ve çinko evha yapımında kullanılır. Üretimin geri kalan bölümlerinden ise boya, ilaç gibi maddelerin hazırlanmasında yararlanılır.Çinko kaplamalar, yapı çeliği sac, boru, kablo ve çivi gibi çeşitli çelik malzemeleri yeninle karşı korur.

Başlıca çinko kaplama yöntemi olan galvan izlemede, çelik malzeme önce asit içinde temizlenir, galvan izleyici maddeyle kaynaşmaya hazırlamak amacıyla çeşitli kimyasal maddelerle işlenir ve ardından yaklaşık 440ot’deki erimiş çinko banyosuna daldırılır. Yüzeyde çeşitli demir çinko alaşımı katmanlar oluşur, en dışarda ise yalnızca çinko katman yer alır.

Öteki çinko kaplama yöntemleri ise, malzemelerin yüzeyine erimiş çinko parçacıklarının püskürtülmesi, küçük boyutlu malzemelerin döner tamburlar içinde sıcak çinko tozuyla ısıtılması biçimindeki Sherard işlemi ve geniş yüzeylerin zengin çinko içerikli boyalarla sıvanmasıdır. Basınçlı döküm yoluyla hazırlanan çinko kalıp dökümlerinde yüzde 99,99 oranında çinko içeren katışkısız ürünlerden yararlanılır ve buna yüzde 4 alüminyum ile yüzde 0,04 magnezyum eklenir. Böylece elde edilen döküm ürünlerinin önemli bir bölümü otomotif sanayisinde kullanılır.

Ayrıca çinko alaşımı dökümleri, anahtar, kapı kolu, banyo malzemeleri, oyuncak ve inşaat malzemesi yapımında kullanılır. Çinko bakır alaşımı olan pirinç, yüksek dayanımlı, yenime karşı dirençli ve elektriksel iletkenliği yüksek bir malzemedir; pirinç ürünlerin sanayide ve günlük yaşamda çok geniş uygulama alanları vardır. Haddelenmiş çinko levhaların ve şeritlerin başlıca kullanım alanları ise pil sanayisi ile inşaat ve basım etkinlikleridir. Kuru pillerin çoğunda negatif elektrot yerine geçen pilin dış kabı çinkodan yapılır.

DEVAMI >>>>Elementler - Çinko