Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Kasım 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Gırtlak kanseri (Larinks kanseri) nedir?

Ad:  Gırtlak Kanseri-4.jpg
Gösterim: 2160
Boyut:  8.6 KB

Gırtlak havanın nefes borusuna girişindeki kontrol bölgesidir. Gırtlak üst, orta ve alt kısım olarak 3 ana bölümden oluşur. Konuşma, yutma ve nefes alma görevi vardır. Ses telleri gırtlağın orta bölümünde yer alır. Alt kısım ise soluk borusu ile bağlantıyı sağlar. Gırtlağın herhangi bir bölgesinde yer alan kansere gırtlak kanseri denir. Erkeklerde daha sık görülür. Gırtlak kanseri daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkar ve oluşumda en önemli sebep sigara içimidir.

Boyun ön yarısı, ortak bir "boğaz", aslında, insan normal aktivite temin ederek, organ ve dokuların bir dizi karmaşık konsantrasyonudur.

Gırtlak (Larenks) Kanseri Kimlerde Görülür?


Gırtlak kanseri ile sebep-sonuç ilişkisi olan en önemli sebep sigara içimidir. Gırtlak kanserlilerin geçmişlerinde %94 oranında sigara içimi öyküsü bulunur. Sigara içimi dışında gırtlak kanserine atfedilen başkaca bir sebep henüz ortaya konmuş değildir.

Gırtlak (Larenks) Kanserinin Belirtileri Nelerdir?


Gırtlakta kanserin bulunduğu yere göre belirtiler vardır. Üç ana belirtiden biri veya birkaçı aynı anda bulunabilir:
  • Ses kısıklığı
  • Yutma güçlüğü
  • Nefes darlığı
Bazı durumlarda başka belirtiler de söz konusu olabilir:
  • Kulak ağrısı
  • Boyunda yara
  • Boyunda şişlik

Gırtlak (Larenks) Kanserinde Tanı Nasıl Konulur?


Gırtlak kanserlerinin tipik görünümleri şişlik ve/veya yara şeklindedir. Bu görüntü daha ilk anda hekimde şüphe uyandıracaktır. O halde, öncelikle gırtlağın muayenesi gerekir. Ancak muayeneden sonra gırtlak kanserinin teşhisinin kesinleştirilmesi için kanserli dokudan parça (biopsi) alınması gerekir; ki, bu parça patoloji uzmanlarınca incelendikten sonra tanı konabilecektir.

Gırtlak (Larenks) Kanserinde Tedavinin İlkeleri Nelerdir?


Nitelikli yaşam: Her tedavi sözkonusu olduğunda, hasta ve hekimin üzerinde ilk buluştuğu nokta nitelikli yaşamın sağlanması ve sürdürülebilmesidir. Hastanın hem acı çekmemesi, hem de rahat nefes alıp verebilmesi, yemeklerini rahat yiyebilmesi ve konuşmasını sürdürebilmesi amaçlanır.
Sağ kalım: İleri evrelerinde hayata mal olabilecek gırtlak kanserinde tedavi ile elbette hepimizin ortak amacı hastalıktan kurtulma, gırtlak kanserinden etkilenmeden yaşamın sürdürülmesidir.

Gırtlak (Larenks) Kanseri Ameliyatı Hakkında Daha Fazla Bilgi


Gırtlakta kanserin bulunduğu bölgeye göre cerrahi planlama farklıdır. Olanaklıysa, gırtlağın işlevsel bir bölümünün sağlığı ile, çalışır bir halde hastada yerinde bırakılması amaçlanır. Üst gırtlak kanserleri altta her iki ses telini ya da ses tellerini arkada birleştiren bandı, üstte dil kökünü genişçe tutmamışsa, kısmi gırtlak çıkarılması(parsiyel larenjektomi) ameliyatına elverişli kabul edilirler. Günümüzde bu cerrahi giderek daha artan bir oranda ağızdan, yani boynu açmaksızın gerçekleştiriliebilmektedir. Ses tellerinden yalnızca birini tutan sınırlı kanserlerde de kısmi gırtlak çıkarılması(parsiyel larenjektomi) ameliyatı uygun bir seçenektir.

Her iki ses telini ya da ses tellerini arkada birleştiren bandı tutan kanserler kısmi ameliyatlara elverişli değillerdir. Zira, gırtlağın nefes borusu kontrolünü yaptığı bölge hastalıklı demektir ve bu bölge çıkarıldığı takdirde nefes borusuna her türlü sıvı girecek duruma gelir; yaşam sürdürülemez. Bu durumda ameliyat gırtlağın tamamını çıkaracak şekilde yapılır.

Bu ameliyatlarla eş zamanlı boyun dokularındaki kanser yayılım odakları da ameliyat edilerek temizlenir.

Gırtlak ve üst yemek borusu: Burada, boğaz yoluyla ortak bir yol hava girişi ve gıda, iki farklı "Üstgeçit" ayrılmıştır.

İşte oksijen, taze beyin sağlayan damarlardır.

Bu yüzey kalbinde düzensizliklere neden olabilir pleksus sinirler, aşırı uyarılması yalan olduğunu burada.

Ama yutak ve gırtlak bu sınır işlevi, boyun organlarının malign tümörlerin en sık karşılaşılan bir durum "gırtlak kanseri" kavramının birleşmiş formlarını, dokular neden oldu.

yutak olarak yukarıdan aşağıya doğru üç anatomik alanlar şunlardır:
  1. nazofarenks
  2. boğaz
  3. hipofarenks
boğaz kısmının en sık görülen habis tümörü nedeniyle kafatası kemiklerinin hava sinüslerde çimlenme için Nazofarenks (kemer ve yan yüzeyler) ortaya çıkar ve ciddi bir prognoza sahiptir.
farenks diğer alanlarda - nadir tümörlerdir.

gırtlak anatomik bölgelerin bölünmesi kord vokallerin ilişkin oluşur:
  1. bölümü (yutma sırasında hava yolunun girişini kapsayan bir araya epiglot ile) Nadsvyazochny
  2. ligament Bölümü
  3. subglottik bölüm
konumların her kötü huylu tümörlerin prognostik özellikleri ortaya sahiptir.
Nadsvyazochny larinks kanseri en sık (% 65) etkilenir, süreç hızla gelişiyor ve kanser erken metastaz.
vokal Güncel kanseri daha erken bir aşamada tespit ve zamanında tedavi için izin daha dayanıklı katlanabilir. Bu gırtlak malign lezyonların vakaların% 32'sinde bulunur.

Kanserin subglottik lokalizasyonu% 3 tanısı. Ancak, yaygın gelişim gırtlak submukozal tabaka halinde yayılır ve - daha ciddi bir prognoz tanımlar.

Genel olarak, gırtlak kanseri malign tümörlerin yapısı oluşumu (% 1-4) sıklığına ilişkin onuncu ilgili. Ve bunların% 50-60 en doğrudan larenks kanseri kaplar. Ve bu lokalizasyon tüm tümörlerin% 98, histoloji skuamöz seçeneği ya da varyasyonları (- limfoepitelioma Schminke tümörü) oluşturdu.

Gırtlak Kanseri Tedavisi


Gırtlak kanseri, başlangıç aşamasında tespit edilirse radyasyon terapisi kullanılabilir. İlerlemiş gırtlak kanseri için kemoterapi ve radyasyon terapisi birlikte kullanılabilir.

Gırtlak kanseri tedavisi için seçilecek yöntem hastanın genel sağlık durumuyla ve kanserin başka organlara veya dokulara yayılıp yayılmadığıyla yakından ilgilidir.

Gırtlak kanseri tedavisinde sık kullanılan bir diğer yöntem ise ameliyattır.

Ameliyat bölgesi neşter veya lazerle açılabilmektedir. Kullanılacak ameliyat yöntemi konusunda doktordan daha fazla bilgi alabilirsiniz. Ameliyat sırasında cerrah, kanserin gırtlağın ne kadarını işgal ettiğine bağlı olarak gırtlağın tamamını veya sadece bir kısmını alabilir. Operasyon sırasında bu bölgede bulunan lenf bezleri de alınabilir.

Ameliyat sonrası sigara ve alkol kullanmaya devam eden hastalarda tedavinin başarılı olma oranı oldukça düşük ve kanserin tekrar etme olasılığı oldukça yüksektir.

Gırtlak kanseri tedavisinin başarı oranında aşağıdaki noktalar önem taşır;
  • Kanserin hangi aşamada olduğu,
  • Tümörün yeri ve büyüklüğü,
  • Hastanın yaşı, cinsiyeti, genel sağlık durumu,
  • Hangi tedavi yönteminin seçileceği ise genellikle aşağıdaki noktalara göre belirlenmektedir;
  • Kanserin hangi aşamada olduğu,
  • Tümörün konumu ve büyüklüğü,
  • Hastanın konuşma, yeme ve nefes alma yeteneğinin ne derece korunabileceği,
  • Kanserin tekrar edip etmeyeceği,

Gırtlak Kanseri İle İlgili Bazı Rakamlar


Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı'nın gırtlak kanseri üzerine yayınladığı bir istatistik bilgisi bulunmuyor. Ancak ABD verilerine göre, sadece 2013 yılında gırtlak kanserine yakalanan kişi sayısı 13.000. Bunların 10.000'i erkek, 3000'i kadın ve çoğunluğu 65 yaşın üzerinde.

Şu anda ABD'de gırtlak kanseri ile yaşayanların sayısı yaklaşık 90.000. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü rakamlarına göre gırtlak kanseri teşhisi konan kişilerin %60'ı 5 yıldan fazla yaşıyor.

Kanserin gırtlak dışına yayılmadığı hastalarda ise bu oran %75'lere kadar çıkıyor. Gırtlak kanseri erkekler arasında daha yaygın.

Her 6 erkeğe karşılık sadece 1.3 kadın gırtlak kanserine yakalanıyor.

MsXLabs.org
-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.