Gırtlak Kanseri
Gırtlağın kötü huylu uru. Gırtlakta iki tür kötü huylu ur gelişebilir. Bunlardan biri “karsinom” adını alır; öbürü sıklıkla iyi huylu olup kimi zaman kanserle- şebilen “papillom”dur.
Sponsorlu Bağlantılar
Gırtlakta en sık rastlanan ur olan papil- lom, ses tellerinde ya da kıkırdaklar arasındaki eklemlerde ortaya çıkan küçük, siğile benzer bir oluşumdur; daha çok şarkıcılarda, spikerlerde ve mesleği gereği sık sık yüksek sesle konuşanlarda görülür. Erişkinlerde papillomlar kümelenerek polipleri oluşturur ve gırtlağı tıkayabilir; bu kümeler ameliyatla çıkarılsa da yeniden gelişebilir. Benzeri bir durum çocuklarda da görülebilir. Ama bu oluşum ergenlik döneminde kendiliğinden kaybolur.
Erkeklerde daha çok görülen karsinom sıklıkla kronik tahriş, sesin çok fazla kullanılması ile alkol ve tütün alışkanlığından kaynaklanır. Çıktığı bölgeye göre iki türü vardır. Birincisi kökenini gırtlak mukozasından alır ve ses tellerini tutar. Genellikle yayılmadan gırtlakla sınırlı kalır; urun ameliyatla çıkarılması hastanın iyileşme şansını yükseltir. Öbür tür, ses tellerinin üstündeki bölgede gelişir ve büyüyerek gırtlağın üst bölümündeki kapakçık (epiglot) ve yutağa da yayılabilir. Kanser vücuda genellikle komşu dokulara ya da lenf damarlarına geçerek yayılır.
Karsinom, küçük ve sert bir doku parçası ya da kabarcık olarak ortaya çıkar. Yaygın doku yıkımına, apse ve ülserleşmelere neden olabilir. Gırtlak kanseri oldukça sık görülürse de erken dönemde tanı konursa tedavi başarılı olabilir. Ne var ki, hastalığa ancak, ilk belirti olan ses kısıklığının ortaya çıkışından 8-10 ay kadar sonra tanı koyula- bilmektedir. Oldukça geç yayılan bir kanser türü olduğundan, erken tanı, cerrahi girişim ve ameliyat sonrası ışın ya da kimyasal tedavi ile iyi sonuç alınır.
Son düzenleyen perlina; 17 Mart 2017 14:06
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.