Arama

İyonik Bağ - Tek Mesaj #4

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
22 Kasım 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
İyonik Bağ
Farklı yüklü iyonların ( + ve – yüklü taneciklerin) elektriksel çekim kuvvetlerinden ortaya çıkan bağ türüdür. Metaller ile ametaller arasında gerçekleşir ve metallerin elektron vermesi, ametallerin ise elektron almasıyla oluşur.
Ad:  bağlar2.jpg
Gösterim: 1398
Boyut:  4.0 KBAd:  bağlar3.jpg
Gösterim: 1308
Boyut:  3.1 KB
İyonik bağı yapan atomlardan elektron veren (+) yüklü, elektron alan (–) yüklü iyon olur ve zıt çekim kuvveti iyonları bir kristal içinde tutar. Bu kuvvetli çekim iyonik bağlı bileşikleri ayrıştırmayı zorlaştırır. Atomlardan biri ,elektron kaybedip pozitif yüklü iyona dönüşürken,diğer atom elektron kazanıp negatif yüklü iyonu oluşturur. Son durumda kaybedilen ve kazanılan elektron sayıları eşit olmaktadır.
Atomlardan elektron kaybı sonucu oluşan pozitif (+) iyonlara katyon; elektron kazanarak oluşan negatif (-) iyonlara ise anyon denilmektedir.
Ad:  bağlar4.jpg
Gösterim: 1518
Boyut:  20.8 KB

İyonik Bağlı Bileşiklerin Özellikleri Nelerdir?


İyonik bileşikler kristal yapıdadırlar ve oda sıcaklığında katı halde bulunurlar. Katı halleri elektriği iletmezken, sulu çözeltileri ve sıvı halleri elektirik akımını iletir. İyonlaşma enerjisi düşük elementler ile elektron ilgisi yüksek elementler arasında en kararlı bileşikler oluşur.
İyonik bağlı bileşiklere örnekler;
NaCl, MgS, BaCl2 NaOH, NH4NO2, FeO, …
Ad:  bağlar5.jpg
Gösterim: 1294
Boyut:  18.3 KB
Ad:  bağlar6.jpg
Gösterim: 1242
Boyut:  3.1 KB
SİLENTİUM EST AURUM