Arama

nötrino
Yasaklı
24 Kasım 2016       Mesaj #4
Yasaklı
Ekonomide Keynesyen Model!

Klasik iktisat anlayışına göre ekonomilerde uzun süreli işsizliği ortadan kaldıracak içsel mekanizmalar vardır. Ama 1920’li yılların tecrübesi bu mekanizmaların varlığını ve kendiliğindenliğini sorgulanır duruma düşürdü. Yani iktisadi krize paralel olarak bir de iktisat teorisi krizi vardı. Klasik teorinin öngördüğü mekanizmalar çalışmıyordu. İşgücü piyasasında kriz döneminde reel ücretler düştüğü halde istihdam artmıyordu.İstihdam ve gelir düşüşüne paralel olarak tasarruflar azalmıştı.

Bu düşük istihdam gelir, yatırım, tasarruf dengesinden reel faiz hareketleri ile de çıkılamıyordu. İşte Keynes, bu ortamda kapitalist ekonomilerde gelir ve istihdamın nasıl belirlendiğine ilişkin tamamen yeni bir yaklaşım geliştirdi.Keynes'in bu yeni yaklaşımının temelini faiz teorisi oluşturur. Keynes'e göre tasarruf ve yatırım kararları birbirinden ayrı ve kopuk kararlardır ve her tasarrufun (serveti arttırma kararının) yatırıma (serveti sermaye malları cinsinden arttırmak) dönüşmesini sağlayacak bir piyasa yoktur. Bu kararlar farklı düzlemlerde farklı mülahazalarla verilen kararlardır.

Tasarruf ertelenmiş tüketim kararıdır ve tasarruf yatırıma dönüşürse ileride kalıcı olarak daha fazla üretip tüketme imkânı bulunur.Ama yatırım serveti arttırmanın sadece bir yoludur. Bazı durumlarda servet sahipleri tasarruflarını gelecekte satın alma gücü oluşturacak başka araçlarla değerlendirebilirler. Örneğin tasarruf ettiği miktar ile altın alan bir kişi bu miktar altının ifade edeceği satın alma gücünü (gelecek tüketim) belirsiz bir süre için geleceğe aktarmış olur. Böylece tasarrufun kullanımı altını satana geçer. Diyelim altın yurtdışından getirilmiştir. Bu durumda tasarruf altın ithalatı yoluyla yurtdışına çıkmış ve yurtiçinde gelecekte üretim artışına neden olabilecek bir yatırım gerçekleşmemiş olur.

Keynesyen Sistemin Temelini Oluşturan Kriterler!
  • İktisadi talepler kendi arzlarını oluştururlar.
  • Devlet özel girişimciye dokunmadan ekonomide işlevsel olmalıdır.
  • İktisadi denge, devletin vergileri azaltarak kamu hizmetini arttırmasıyla mümkündür.

Derleme