Arama

Yıldızların Patlaması - Tek Mesaj #5

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Kasım 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Kızıl İplikli Bulutsu!


Yaklaşık 160 bin ışık yılı uzaktaki bir yıldız, binlerce yıl önce çevresine madde parçaları saçarak patladı. Bu yüksek enerjili patlama sonrasında oluşan bulut, NASA/ESA Hubble gözlem uydusu ile görüntülendi.Patladıktan sonra beyaz cüceye dönüşen yıldız, en yakın komşu gökadalardan Büyük Macellan Bulutu içinde yer alıyor.

Ad:  bulutsu.jpg
Gösterim: 195
Boyut:  65.7 KB

Görsel telif hakkı: ESA/Hubble & NASA, Y. Chu.
Güneş benzeri yıldız patladıktan sonra beyaz cüce adı verilen ceset bir yıldıza döner. Artık çekirdeğinde nükleer tepkime üretemediğinden milyonlarca yıl içinde çekirdeği soğur ve sönükleşir. Eğer beyaz cüce bir çift yıldız sisteminde ise bu durumda eşi olan yıldızdan madde çalabilir. Bu durumda 1,5 Güneş kütlesine kadar şişip kararsız hale gelir ve sonunda Tip-Ia adı verilen süpernova patlaması ile görsel bir şölen izletebilir.

DEM L71 olarak bilinen görseldeki süpernova kalıntısı Tip-Ia’ya örnektir. Beyaz cüce çevresine oldukça sıcak gazı fırlatmış ve bu gaz yayıldığı alandaki yabancı maddeyle etkileşime girerek, basıncın da etkisiyle bulunduğu yeri genişletmiştir. Görülen kırmızımsı ipliksiler alandaki malzeme içine yayılan sıcak gaz kanallarıdır.

Kaynak: ESA (19 Ağustos 2016)
Son düzenleyen Safi; 23 Mayıs 2019 23:27