Arama

Praksiteles - Tek Mesaj #2

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
1 Aralık 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Praksiteles.jpg
Gösterim: 425
Boyut:  4.1 KB

Praksiteles

(ü. İÖ 370-330), 4. yüzyılın en ünlü Atinalı heykel sanatçısı. Kendinden önceki heykelcilerin duygusallıktan uzak anıtsal üslubunu yumuşak bir inceliğe ve duyumsal bir çekiciliğe dönüştürerek Yunan heykel sanatının gelişim çizgisini derinden etkilemiştir. Babası Kephisodotos’un (Yaşlı) ve kendi oğulları Kephisodotos’la (Genç) Timarkhos’un da heykelci olması dışında yaşamına ilişkin hiçbir bilgi yoktur.

Günümüze ulaşan tek yapıtı “Hermes ve Çocuk Dionysos” zarif biçimde hacimlendirilmiş, yüzeyi çok düzgün işlenmiştir. Antik yazarların sözünü ettiği birkaç yapıtının da Roma kopyaları bulunmaktadır. Romalı yazar Plinius’un (Yaşlı) dünyanın en güzel heykeli olarak nitelediği çıplak “Knidos Aphroditesi” Praksiteles’in en ünlü yapıtıdır.

Roma sikkelerinden anlaşıldığına göre bu heykelin sayısız kopyası yapılmıştır. Bunların en ünlüleri Roma’daki Vatikan Müzeleri’nde ve Paris’teki Louvre Müzesi’ndedir. Praksiteles’in, figürü bir dayanağa yaslanmış olarak zarif ve kıvrak pozlarda betimlemesi, sonraları Helenistik dönem heykelcileri tarafından daha da geliştirilmiştir.

Kaynak: MsXLabs.org & Ana Britannica
🌘 🚀