Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Aralık 2016       Mesaj #270
Avatarı yok
Yasaklı
Bilim Gündemi / Bitkiler Ses Çıkarır mı?

Sert rüzgârlarda mısır üretiminde oluşan kayıpları azaltmak için araştırmalar yapan Douglas Cook başkanlığındaki bir araştırma ekibi, bitki henüz çim aşamasındayken meydana gelen hasarları tespit etmeye çalıştı. Gözlemler sonunda, çimlerde mikro düzeyde kırılmalar olduğu saptandı.
Alıntıdaki Ek 59344

Acoustical Society of America (Amerikan Akustik Topluluğu) toplantısında konuşan ekip başkanı Douglas Cook, “Bir bitkinin büyüme sürecinde, milyonlarca kırılma meydana geliyor. Bitkiler kırılan yerlerleri tamir ediyor ve böylece büyüme oluşuyor” dedi. Bunu insan kaslarının büyüyüp gelişmesine benzeten Cook, şu örneği verdi: "Çok spor yapan birinin de kasları tutulur. Ama bunu devam ettirirse sonunda kaslar sertleşir ve gelişir. İşte bitkilerdeki kırılmalar da bu etkiyi yapıyor. Önce bir çeşit kas tutulması oluşuyor. Ama tamir edilen bölgeler daha da güçleniyor ve bitki bu şekilde gelişimini sürdürüyor.”

Gövdede oluşan kırılmaların bir çeşit “mikroskobik deprem” etkisine neden olduğunu belirten araştırmacı, kırılma sırasında açığa çıkan enerjinin ses dalgaları ürettiğini açıkladı. Douglas Cook, bu dalgaların ancak “kontakt mikrofon” denilen son derece hassas cihazlarla algılanabildiğini söyledi. Hedef ise bu kırılma süreçlerini belirli oranda kontrol ederek rüzgâra karşı daha dayanıklı mısırlar üretmek.


Kaynak: DW / Acoustical Society of America (30 Kasım 2016)