Arama

Ek Fiil (Ek Eylem) - Tek Mesaj #6

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Aralık 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
EK FİİL:
İki görevi vardır:
1.görevi:
İsmi ve isim soylu sözcükleri yüklem yapar. Fiil dışındaki bu sözcükleri yüklem yapan dört kip vardır: Görülen geçmiş zaman, duyulan geçmiş zaman, şart kipi ve geniş zamandır.Bankacıydı, sevgiymiş, şarkımsa
Pratik Yol:
Yüklemi fiil olmayan bütün cümlelerde istisnasız ek fiil vardır bazen ekin düştüğü görülür(geniş zamanda) ama böyle durumda dahi ek fiil vardır.

2. görevi:
Filleri birleşik zamanlı yapar. Fiilde iki kip yan yana gelmişse ek fiil var demektir. Koşacaktı, dinleniyormuş
Not 1:
Ek fiil sorusu iki şekilde sorulmaktadır.
  • Soru şekli hangisinde ek fiil vardır? O zaman yüklemlerin fiil olup olmadığına bakılır eğer fiil olmayan herhangi bir sözcük bulunursa cevap odur. Ama yüklem fiil ise iki kip var mı diye bakılır.
  • Soru şekli ise ek fiil farklı görevde kullanılmıştır? O zaman da yüklemlerin fiil olup olmadığına bakılır. Zaten ek fiil farklı görevde kullanılmıştır dediğine göre bütün şıklarda ek fiil vardır demektir. O yüzden bu soru şeklini kısa zamanda çözmek için yüklemlerin fiil olup olmadığı bilmek yeterlidir. Farklı olan şık da cevap olacaktır.
Not 2:
Ek fiilin 2. Görevinde fiilleri birleşik zamanlı yapar demiştik. Bu görevinde yüklem dışında da kullanıldığı görülmektedir ki zaten filleri birleşik zamanlı yapar demiştik yüklem yapar değil. Nadir de olsa bu soru kalıbı sorulmaktadır diyelim ki hangisinde ek fiil vardır dedi ve siz de yüklemlere baktınız hepsi fiil ama tek kip eki almış. İşte o zaman yüklem öncesinde herhangi bir yerde olan bir fiilin iki kip almasını bulmanız gerekmektedir.

Not 3:
Di eki ikinci kip olursa hikaye ismini alır: sordu(du tek kip olduğu için görülen geçmiş zamandır) soruyordu(du eki ikinci kip olduğu için hikaye ismini alır telaffuz ederken de şimdiki zamanın hikayesi diye ifade edilirmiş eki ikinci kip olursa rivayet ismini alır: sormuş(muş tek kip olduğu için duyulan geçmiş zamandır)
soruyormuş(muş eki ikinci kip olduğu için rivayet ismini alır telaffuz ederken de şimdiki zamanın rivayeti diye ifade edilirse eki normal ismi ile anılır: gelse(şart kipi) gelirse(geniş zamanın şartı)
SİLENTİUM EST AURUM