Arama

Katgüt Nedir? - Tek Mesaj #1

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
19 Aralık 2016       Mesaj #1
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  katgüt.jpg
Gösterim: 2236
Boyut:  31.1 KB

Katgüt

, çeşitli hayvanların, özellikle de koyunların bağırsağından yapılan ve cerrahide damarların bağlanmasında, yaraların dikilmesinde, keman ve benzeri çalgıların tellerinde ve tenis raketleriyle ok yaylarının tellerinde kullanılan dayanıklı iplik. Eski Mısırlılar ve Babilliler, sonraları da Yunanlılar ve Romalılar aynı amaçla daha çok otçul hayvanların bağırsaklarından yararlanmışlardır. Katgüt teriminin İngilizce cat- gut (kedi bağırsağı) sözcüğünden geldiği sanılmakla birlikte kedi bağırsağından yararlanıldığına ilişkin bir kayıt bulunmamaktadır.

Katgüt yapımında önce koyunun bağırsakları yıkanır, şeritler halinde kesilir, mukoza ve dairesel kas dokusu kazınarak temizlenir. Şeritler alkali banyosunda birkaç saat bekletildikten sonra tezgâhların üzerine gerilir. Daha sonra malzeme tümüyle kurumadan alınır, uzunluğuna göre sınıflandırılır ve bükülerek değişik kalınlıklarda iplikler haline getirilir. Son olarak da düzleştirme ve parlatma işlemlerinden geçirilir.
Müzik aletlerinde kullanılan en nitelikli katgütler, İtalya’da yapılanlardır. Cerrahide kullanılan katgüt, birkaç saat süreyle, giderek artan oranlarda ısı uygulanarak mikroplardan arındırılır ve genellikle sıvıyla doyurma işleminden geçirilir.

Kaynak:Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.