Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kasrışirin antlaşması


OsmanlI devletiyle Safeviler arasında aynı adlı kentte yapılan barış (17 mayıs 1639).

Murat IV' ün Bağdat'ı almasından (1638) sonra, sar fevi hükümdarı Safi I, İran üzerine yürüyen sadrazam ve serdarıekrem Kemankeş Kara Mustafa Paşa'nın Kasrışirin'deki ordugâhına imrahoru Muhammet Kulihan'ı göndererek barış istedi (29 nisan 1639). Bir süre sonra da barışı yapmakla görevlendirilen İran baş temsilcisi Saru- han, 45 kişilik maiyetiyle sadrazamın ordugâhına geldi (14 mayıs).

Böylece OsmanlI devletini sadrazam Kemankeş Kara Mustafa Paşa'nın, İran'ı da Saruhan'la elçi Muhammet Kulihan'ın temsil ettiği barış görüşmelerine başlandı. Türk-iran sınırının saptanmasında son savaş durumu temel alınarak Bağdat, Basra ve Şehrizor yörelerinden oluşan Irak-ı arap OsmanlI devletinde kalırken, Safeviler’in eline geçmiş bulunan Erivan da İran'a bırakıldı. Ayrıca, Safeviler’in Irak, Kars, Ahıska ve Van taraflarına saldırmayacakları, İran'da sahabeye sövmenin yasaklanacağı da belirtildi. imzalanan bu antlaşmayla, Bağdat’ ın Safeviler tarafından alınması üzerine başlayan (11 ocak 1624) ve 15 yılı aşkın bir zaman süren Türk-iran savaşı’na son verildiği gibi, bugünkü Türkiye-lran sınırı da çizilmiş oldu.

(Ancak, Türkler Irak'ı, İranlIlar da Erivan'ı yitirdiklerinden, günümüzde bu sınırın yalnız Doğu Anadolu-İran arasındaki bölümü geçerli kaldı.) Kasrışirin antlaşması hemen imzalayan Safi I, onaylanmış nüshasını Kulihan aracılığıyla İstanbul'a gönderdi. Murat IV de bunu ölümünden az önce onayladı (1640).

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM