Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Aralık 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GUADALAJARA
Ad:  Guadalajara (İspanya)3.jpg
Gösterim: 332
Boyut:  53.2 KB

Ispanya'da (Castilla-la Mancha) kent, il merkezi, Henares kıyısında; 55 100 nüf. Cid'in arkadaşı Alvar Fâhez de Minaya kenti 1085’te Mağribliler'den aldı, infantado sarayı'nın (iç savaş sırasındaki çatışmalardan büyük zarar gördü), J. Guas'ın üstün yapıtı olan (1480) çok güzel bir cephesi vardır. Kulesi müdecar üslubunda olan (XIII. yy.) S. Marta de la Fuente kilisesi ve başka eski anıtlar.

—Guadalajara'nin yüzölçümü 12 190 km2; 148 961 nüf. (1990). K.B.'sında sierra de Guadarrama'nın doğusu adeta ıssızdır; eteğinde, Henares’in yukarı vadisinde ve Madrid-Zaragoza yolu üzerinde (bunlar uzun süre gelişmeden kalmışlarsa da günümüzde Madrid'in gösterdiği gelişmeden etkilenmektedirler), bir dizi küçük kent (Sigüenza, Guadalajara) vardır. D.’ya doğru, yüksek Molina de Aragön platoları hemen hemen bütünüyle ormanlarla (çam ormanları) kaplıdır. G.'de, La Alcarria tahıl tarlalarıyla yeşil meşe ormanlarının bulunduğu kireçli bir platodur.

—Ask. tar. Milliyetçiler safında çarpışan İtalyan birlikleri, Madrid’e yapılacak saldırı girişimi sırasında, Guadalajara yakınlarında, mart 1937de cumhuriyetçi ordu ve uçakları tarafından bozguna uğratıldılar. (İSPANYA iç savaşı.)

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM