Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Aralık 2016       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Eta Kova (Eta Aquarid) Gök Taşı Yağmuru!


Ad:  eta-kova-my.jpg
Gösterim: 1120
Boyut:  50.3 KB

Stellarium programı ile oluşturulmuş görselde 5-6 Mayıs tarihlerinde sabaha karşı 03:30’da doğu ufku görülmektedir. Meteor yağmurunun kaynağı ise sarı ile gösterilmiştir. Eta Kova göktaşı yağmuru, kasım ayında görülen Leonidler’den sonra en hızlı 2. göktaşı yağmurudur. Leonidler yeryüzüne saatte 256 000 km hızla düşerler.

Dünya her yıl Mayıs ayının başlarında Halley’in kalıntılarının bulunduğu bölgeden geçer. Eta Kova yağmuru, Halley kuyruklu yıldızının ikinci kalıntı birikintisidir. İlki ise kasım ayında görülen Avcı göktaşı yağmurudur. Bu kalıntılar Dünya’ya saatte 238 bin km gibi yüksek bir hızla düşerek yerden 80 km yukarıda alev alırlar.

Meteor Yağmuru Gözleminde Önemli Kriterler!

  • Doğru bölge seçimi her zaman en önemli kriterdir. Bu bağlamda gök taşları kentsel alanların parlak gökyüzünde bile görülebilir, ancak bu durumda ideal ortama kıyasla gök taşlarının ancak dörtte biri görülebilir.
  • İster meteor yağmurları, ister yıldız çekimleri olsun şehir ışıklarından uzak bir noktada, temiz bir gökyüzü ve uygun hava koşullarını yakalamak gerekir.
  • Ay ışığı gözlemi güçleştirebilir, dolayısıyla gözlem için en uygun zaman, gece yarısı ile şafak arası zamanlar, kısaca Ay’ın küçülmeye başladığı saatlerdir.
  • Tele lensler her ne kadar uzak cisimleri çekmek için faydalı olsa da konu, gece ve gökyüzü çekimi olduğunda faydalı olmaz. Bu nedenle daha geniş açılı lensler kullanılmalıdır.
  • Az ışıklı ortamlarda ve gece çekimlerinde kamera sabit konumlandırılmalı ve zamanlayıcı kullanılmalıdır.
  • Kadraj ayarında yüksek ışıklı cisimler (ilgili nesneler çok parlayıp görüntüyü bozacağından) kadraj dışı bırakılmalıdır.

Derleme