Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Ocak 2017       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Türkiye Radyo-Tslevizyon kurumu(TRT)


devlet adına yurdun çeşitli yörelerinde radyo ve televizyon verici istasyonları ve tesisleri kurmak, işletmek, yurtiçinde ve yurtdışında eğitici, eğlendirici yayınlar yapmak, yabancı ve uluslararası radyo ve televizyon kuruluştan ile ilişkileri sağlamak amacı ile kurulmuş, tüzel kişiliği olan tarafsız kamu kurumu; 24.12.1963 tarih ve 359 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon kurumu kanunu ile kuruldu. 11.11.1983 tarih ve 2954 sayılı yasa ile kurumun yapısı ve çalışmaları yeniden düzenlendi (ilk düzenleme 1971 den sonra 8 mart 1972’de yapılmıştı). Kurumun merkezi Ankara'dadır. Turizm ve tanıtma bakanlığı na bağlı radyolar, 1 mayıs 1964'te ilk TRT yasası’nın yürürlüğe girmesiyle bu kuruma aktarılmıştır. 1983 tarihli yasa ile yurtiçine yapılacak radyo ve televizyon yayınları için milli siyasete uygun ilkeleri saptamak, yasada belirtilen görev ve esasların uygulanmasının gözetim, denetim ve değerlendirilmesini yapmak üzere Radyo ve Televizyon yüksek kurulu oluşturuldu (on iki üyeden meydana gelen bu kurulun üyelerinden üçünü doğrudan Cumhurbaşkanı atar, öteki üyelerin üçünü Bakanlar kurulu, birini Bakanlar kurulu'nun onayı ile Milli güvenlik kurulu saptar, iki üye YÖK' ün belirleyeceği adaylar arasından Cumhurbaşkanınca seçilir, kalan üç üye de Atatürk kültür, dil ve tarih yüksek kurumu'nca belirlenen altı aday arasından gene Cumhurbaşkanınca seçilir).

Türkiye Radyo-Televizyon kurumu yönetim kurulu, genel müdür, koordinasyon kurulu ve danışma kurulları organlarından oluşur. Yönetim kurulu, kurumun en yüksek karar ve yönetim organıdır; elektronik, kitle iletişim, hukuk, işletme ve ekonomi, sosyal bilim dalları ile sanat ve kültür alanında tanınmış kişiler arasından seçilen ve atanan altı üye ile genel müdürden meydana gelir. Genel müdür kurumun yürütme organının başıdır; Radyo ve televizyon yüksek kurulu tarafından önerilen üç aday arasından Bakanlar kurulu kararı ile atanır. Kurumun dört genel müdür yardımcısı vardır.

Türkiye Radyo-Televizyon kurumu’nun hizmet birimleri şunlardır: Haber dairesi başkanlığı, Dış yayınlar dairesi başkanlığı, Radyo dairesi başkanlığı, Televizyon dairesi başkanlığı, kurumun danışma ve denetim birimleri ise, Yayın denetleme kurulu başkanlığı. Teftiş kurulu başkanlığı, Hukuk müşavirliği, inceleme ve araştırma kurulu başkanlığıdır.

Kurumun taşra kuruluşu İstanbul, İzmir, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Çukurova, Antalya bölge müdürlükleri, Ankara radyosu müdürlüğü ve Ankara televizyon müdürlüğü’nden oluşur. TRT'nin yurtdışında Londra, Dublin, Sundyberg, Kopenhag, Köln, Berlin, Hamburg, Viyana, Roma, Sidney, Brüksel, Amsterdam, Chicago, Paris, Strasburg, Sofya ve Tokyo’da muhabirlikleri, Kıbrıs'ta sürekli haber bürosu vardır.

Türkiye Radyo-Televizyon kurumu Radyo I, Radyo II. Radyo III, Radyo IV veyurtdışına yayın yapan Türkiye'nin sesi ile radyo yayınlarını, TRT 1, TRT 2, TRT 3, TRT 4, Orta Asya'ya yayın yapan TRT Avrasya ve Avrupa'ya yayın yapan TRT İnt ile televizyon yayınlarını sürdürmektedir.

Türkiye Radyo-Televizyon kurumu'nun yayın tekeli, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının ilgili 133. maddesinin temmuz 1993'te kaldırılmasıyla sona ermiştir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM