Arama

Felç - Tek Mesaj #3

perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
6 Ocak 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  inme-385x420.jpg
Gösterim: 568
Boyut:  37.2 KB

Apopleksi,

İnme olarak da bilinir,
beynin bazı bölümlerinde kan akımının büyük ölçüde azalmasından ya da kafa içi kanamalardan ileri gelen bir dizi belirti.

Başlıca apopleksi belirtileri, vücudun bir ya da her iki yanında geçici ya da kalıcı felç, konuşma ya da yemek yeme güçlüğü ve kas koordinasyonunun yitimidir, inme terimi genellikle yalnızca beyindeki kan akımının azalmasından kaynaklanan bozukluklar için kullanılırken, apopleksi terimi kafa içi kanamalarını da tanımlar. Her iki olay da beynin bazı bölgelerinde doku ölümüne yol açabilir. Kan akımında azalma. Kan akımındaki azalmanın nedeni, genellikle beyin atardamarlarından birinin iç yüzeyini kaplayan yağ birikintisinde bir kan pıhtısının (tromboz) oluşmasıdır. Bu durumda, tam bir inme görülmeden ve kan azlığına bağlı doku ölümü başlamadan önce, yüzün bir yanında geçici çarpılma, kol ya da bacaklardan birinde felç ya da vücudun bir yanının olağandışı duyarlık kazanması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Kan akımı azlığının beyin sapını da etkilediği durumlarda, belirtiler vücudun her iki yanında görülebilir. Atardamarın bir kan pıhtısıyla tıkanmasından ileri gelen inmenin tedavisinde, beyne giden kan miktarını artırmaya yönelik girişimlerin yanı sıra, fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerine de başvurulur. Oluştuğu yerden koparak kanda serbestçe dolaşan ve geçemeyeceği kadar dar bir damara ulaştığında sıkışarak kan akımını engelleyen kan pıhtısı ya da başka maddelerin yol açtığı emboliler de inme nedeni olabilir. Beynin bir bölümündeki kan akımını engelleyen embolilerin kaynağı genellikle kalp hastalığıdır.

Tedavi kan dolaşımının düzenlenmesini ve rehabilitasyonun sağlanmasını amaçlar. Kafa içi kanamalar. İnmeyle sonuçlanan kafa içi kanamalar, anevrizma, anjiyom ya da yüksek tansiyon sonucunda beyin damarlarının yırtılmasından ileri gelir. Tedavi, kişide inme sonucunda ortaya çıkan hasarların azaltılmasına ve yeni inmelerin önlenmesine yöneliktir. Cerrahi girişime dayanabilecek durumda olan hastalar, anevrizmanın alınması, kanamaya neden olan başka bir bozukluğun düzeltilmesi ya da kafa içi basıncın azaltılması amacıyla ameliyat edilebilir.

Kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen perlina; 6 Ocak 2017 21:15