Arama


perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
6 Ocak 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Ho Şi Minh Yolu

Ad:  Vietnam-Haritası.JPG
Gösterim: 820
Boyut:  39.4 KB

Kuzey Vietnam ve Vietkong birliklerinin Vietnam Savaşı (1955-75) sırasında Güney Vietnam, Laos ve Kamboçya’yla ulaşım ve haberleşmeyi sağlamak için kullandıkları yol.

Dağlardan ve cangıllardan geçen çok sayıda patikadan oluşur. 1959’da Kuzey Vietnam yönetimi tarafından Çinhindi’ndeki ayaklanmacıları desteklemek ve gereksinimlerini karşılamak için kullanılmaya başlamıştır. Yolun Laos’taki Annam Sıradağlarının üst yamaçlarında, yaklaşık 480 km boyunca uzanan ve bir bölümü Fransız sömürgeciliği döneminden kalma bir dizi karayolu, patika ve keçiyolundan çeşitli gizli girişleri vardır. Vietnam’ın kuzeyindeki başkent Hanoi’nin güneyinden başlayan anayol, güneybatıya doğru kıvrıldıktan sonra Mu Gia Geçidinden geçerek Laos’un Khammouane iline girer. Buradan Laos’un doğu sınırı boyunca güneye doğru ilerler. Yolun bu kesiminde, çeşitli geçitleri ve sırtları aşarak Güney Vietnam’la bağlantıyı sağlayan en az dokuz tali yol ya da çıkış vardır. Bunlann en önemlileri Hue’nin güneybatısında yer alan A. Shau’daki vadi ile Khe Sanh’dadır.

Ho Şi Minh Yolu’nun Sihanouk Yolu olarak bilinen büyük batı kolu, Laos’un güneyinde Boloven Platosunun doğu sınırından geçerek Kamboçya’nın kuzeydoğusuna girer. 1960’ların başında trafik yoğunluğu önemli ölçüde artan ve yeni patikaların açılmasıyla daha geniş bir alana yayılan yol, Vietnam Savaşı sırasındaki ABD bombardımanlarından çok zarar görmemiştir. Annam Sıradağlarının doğusunda, yolun Vietnam sınırlan içinde kalan kesimi boyunca uzanan Truong Son (Annam Sıradağlan) Yolu’nun yapımına 1960’larda, kaplanmasına ise 1970’lerde başlanmıştır.

1974’e gelindiğinde Ho Şi Minh Yolu çevresinde hastaneler, yakıt tanklar, gizlenmiş silah depoları ve cephanelikler bulunan, bazılan kaplanmış bir dizi yoldan oluşuyordu. Ho Şi Minh Yolu, Vietnam Savaşı boyunca Kuzey Vietnam birliklerinin başlıca ikmal yolu olarak kaldı.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.