Arama

Dünya Kentleri: Saygon (Ho Chi Minh)

Güncelleme: 6 Ocak 2017 Gösterim: 3.981 Cevap: 2
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
30 Ağustos 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  vietnam-city-saigon700x300.jpg
Gösterim: 641
Boyut:  112.1 KB

Saygon (Ho Chi Minh)


Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Vietnam'ın güneyinde kent. Eskiden Güney Vietnam Cumhuriyeti'nin başkentiydi. 1976 yılında Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra Ho Şi Minh kenti adını aldı. Ülkenin önde gelen bir ticaret merkezi ve limanı durumunda olan kentin nüfusu 4.000.000'u aşmaktadır. Kentin temel ekonomik etkinliğini dokuma ve gemi sanayileri ile endüstriyel tarım ürünlerinin işlenmesi oluşturur. Saygon Irmağı'nın sağ yakasında kurulmuş ve doğu yönünde sürekli büyüyerek, Cho Lon kentiyle bütünleşmiştir. 19. yüzyılın sonlarında Fransız, II. Dünya Savaşı sırasında Japon ve savaş sonrasından 1956'ya dek yeniden Fransız işgalinde kalan kent; Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti kurulana dek de ABD askerlerinin üssü durumundaydı ve yoğun bir iç savaşa sahne oldu.

Ho Chi Minh, Vietnam'ın 7,123,340 nüfuslu ve en büyük şehridir. Adını eski Kuzey Vietnam'ın lideri Ho Chi Minh'ten alır. Önceki ismi Saygon'dur. Bu isim altında Fransız Koçinçin kolonisinin başkenti idi. Güney Vietnam'ın başkenti olarak 1975 yılına kadar kalmıştır.

Bakınız
> Vietnam ve Vietnam Tarihi
> Saygon Antlaşması


Son düzenleyen perlina; 6 Ocak 2017 23:48
Sen sadece aynasin...
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
6 Ocak 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  HoChiMinh700x300.jpg
Gösterim: 396
Boyut:  47.7 KB

Ho Şi Minh, Vietnam dilinde THANH PHÖ HÖ CHİ MİNH


Eskiden (1976’ya değin), SAYGON, Vietnam’ın en büyük kenti.
Sponsorlu Bağlantılar

Eskiden Fransız protektorası Nam Ky’nin (1862-1954) ve Güney Vietnam’ın (1954-75) başkentiydi. Mekong Deltasının kuzeyinde ve Saygon Irmağı (Song Gai Gon) kıyısında yer alır. Güney Çin Denizinden 80 km içeridedir. Şi Minh kentinin bulunduğu alan uzun yıllar Kamboçya Krallığı’nın bir parçası olarak kaldı. Vietnamlılar bölgeye ilk kez 17. yüzyılda girdi. Fransa’yla ilişkiler Fransız tüccar ve misyonerlerinin 18. yüzyılda bölgeye yerleşmesiyle başladı. Fransızların 1859’da ele geçirdiği kent, Vietnam imparatoru Tu Duc’un da tanımasıyla 1862’de resmen Fransız yönetimi altına girdi. Sonraki yıllarda Nam Ky’nin merkezi olarak büyük bir liman kentine ve güzel villaların, görkemli kamu binalarının ve ağaçlarla çevrili bulvarların süslediği bir metropol kentine dönüştü. Bu arada kentten kuzeye ve güneye giden demiryolları inşa edildi. Japonların 1940’ta Saygon’u işgal etmesine karşın, Fransızların Vietnam’daki yönetimi 1945’e değin sürdü. Kent II. Dünya Savaşı’ndan büyük bir zarar görmedi.

Japonların 1945’te teslim olmasının ardından, Ho Şi Minh yönetimindeki Viet Minh örgütü Hanoi’de Vietnam’ın bağımsızlığını ilan etti. Saygon’da yapılan kutlamalar bir ayaklanmaya dönüştü. Fransız birliklerinin kentin denetimini ele geçirmesiyle I. Çin- hindi (Fransız Çinhindi) Savaşı (1946-54) başladı. Savaş, Vietnam’ı güney ve kuzey olarak ikiye bölen Cenevre Konferansıyla 1954’te sona erdi. Güney Vietnam’ın başkenti olan Saygon’un kültürel ve siyasal yaşamı, Kuzey Vietnam’dan gelen göçmenlerle daha zengin ve karmaşık bir yapı kazandı. 1960’lar ve 1970’lerin ilk yıllan boyunca süren II. Çinhindi (Vietnam) Savaşı (1965-75) sırasında Saygon, ABD askeri harekâtının karargâhıydı. Kentin bazı bölümleri 1968’deki çarpışmalarda yerle bir oldu.
Ad:  saigon-700x300.jpeg
Gösterim: 477
Boyut:  113.3 KB
30 Nisan 1975’te Kuzey Vietnam kuvvetlerince ele geçirilen ve adı Ho Şi Minh olarak değiştirilen kent, yönetim merkezi olma özelliğini yitirdi. Öte yandan kentin nüfusunu ve ithalata bağımlılığını azaltmak ve ticari kuruluşları millileştirmek amacıyla yoğun çaba gösterildi. 1975’ten sonra özel şirketlerin çoğu kapatıldı ya da üretimlerine ara verildi. Öte yandan kendine yeterlilik ilkesine dayalı yeni yatırımlara girişildi. Günümüzde devlete ait bir işletme, yerli malzemeden yapılan mobilya, halı, lake boya ve daha birçok el sanatı ürünlerini ihraç etmektedir.

Fransız sömürgeciliği döneminden kalma çok sayıda Batı tarzı bina, Ho Şi Minh’e o dönemde verilen Avrupa kenti görünümünü bugün de yansıtır. Vietnam Savaşı sırasında kentte bulunan lüks bar ve restoranların çoğu kapatılmıştır. 1912’de kurulduğunda Batıklar için bir toplumsal etkinlik merkezi olan şık Cercle Sportif bugün halk müzesidir. Yirmi yıl boyunca Ulusal Meclis Binası olarak kullanılan eski opera binası ulusal tiyatroya dönüştürülmüştür. Saygon Üniversitesi Ho Şi Minh Üniversitesi adı altında yeniden yapılandırılmıştır. Tan Son Nhut Havalimanından Vietnam Havayollarının ülkenin öteki kentlerine, Air France’ in ise Paris’e düzenlediği tarifeli seferler yapılır. Nüfus (1989) 3.169.135.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
6 Ocak 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Ho Şi Minh Yolu

Ad:  Vietnam-Haritası.JPG
Gösterim: 818
Boyut:  39.4 KB

Kuzey Vietnam ve Vietkong birliklerinin Vietnam Savaşı (1955-75) sırasında Güney Vietnam, Laos ve Kamboçya’yla ulaşım ve haberleşmeyi sağlamak için kullandıkları yol.

Dağlardan ve cangıllardan geçen çok sayıda patikadan oluşur. 1959’da Kuzey Vietnam yönetimi tarafından Çinhindi’ndeki ayaklanmacıları desteklemek ve gereksinimlerini karşılamak için kullanılmaya başlamıştır. Yolun Laos’taki Annam Sıradağlarının üst yamaçlarında, yaklaşık 480 km boyunca uzanan ve bir bölümü Fransız sömürgeciliği döneminden kalma bir dizi karayolu, patika ve keçiyolundan çeşitli gizli girişleri vardır. Vietnam’ın kuzeyindeki başkent Hanoi’nin güneyinden başlayan anayol, güneybatıya doğru kıvrıldıktan sonra Mu Gia Geçidinden geçerek Laos’un Khammouane iline girer. Buradan Laos’un doğu sınırı boyunca güneye doğru ilerler. Yolun bu kesiminde, çeşitli geçitleri ve sırtları aşarak Güney Vietnam’la bağlantıyı sağlayan en az dokuz tali yol ya da çıkış vardır. Bunlann en önemlileri Hue’nin güneybatısında yer alan A. Shau’daki vadi ile Khe Sanh’dadır.

Ho Şi Minh Yolu’nun Sihanouk Yolu olarak bilinen büyük batı kolu, Laos’un güneyinde Boloven Platosunun doğu sınırından geçerek Kamboçya’nın kuzeydoğusuna girer. 1960’ların başında trafik yoğunluğu önemli ölçüde artan ve yeni patikaların açılmasıyla daha geniş bir alana yayılan yol, Vietnam Savaşı sırasındaki ABD bombardımanlarından çok zarar görmemiştir. Annam Sıradağlarının doğusunda, yolun Vietnam sınırlan içinde kalan kesimi boyunca uzanan Truong Son (Annam Sıradağlan) Yolu’nun yapımına 1960’larda, kaplanmasına ise 1970’lerde başlanmıştır.

1974’e gelindiğinde Ho Şi Minh Yolu çevresinde hastaneler, yakıt tanklar, gizlenmiş silah depoları ve cephanelikler bulunan, bazılan kaplanmış bir dizi yoldan oluşuyordu. Ho Şi Minh Yolu, Vietnam Savaşı boyunca Kuzey Vietnam birliklerinin başlıca ikmal yolu olarak kaldı.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Ekim 2015 / asla_asla_deme Asker ww
30 Kasım 2011 / MaKaLeLe Hayali Karakterler
3 Şubat 2015 / iceslush Hayali Karakterler
6 Ocak 2017 / perlina Tarih
9 Aralık 2009 / Misafir Taslak Konular