Arama


IrResistibLe - avatarı
IrResistibLe
Kayıtlı Üye
10 Ocak 2017       Mesaj #7
IrResistibLe - avatarı
Kayıtlı Üye

Periyodik Tabloya 4 Yeni Ağır Element Eklendi



Dünya üzerinde bulunan tüm okulların ve tüm fen öğretmenlerinin kaynaklarını yenilemesini gerektirecek yeni bir gelişme yaşandı. Bilim dünyası, birkaç saat önce periyodik cetvele yeni 4 elementin daha katıldığını duyurdu. Bu elementler, çoğu araştırmada yer almış olan ve bir süredir üzerinde yapılan testlere devam edilen 113, 115, 117 ve 118 atom numaralı elementler. 30 Aralık tarihinden beri International Union of Pure and Applied Chemistry'den (IUPAC) ve International Union of Pure and Applied Physics'den (IUAPAP) katılan iki takımın üzerinde çalışmlar yürüttüğü bu elementler periyodik cetvele dahil edildi. Elementlerin belirli bir isimleri olmaması nedeniyle (sonuçta periyodik tabloya 113, 115, 117 ve 118 kodlu element olarak yazılamazlardı) geçici olarak isimlendirildiler. Elementlerin geçici isimleri ununtrium (113), ununpentium (115), ununseptium (117) ve ununoctium (118) oldu. Bu geçici isimler, diğer tüm elementlerde olduğu gibi elementleri keşfeden kişiler onları isimlendirene kadar onlarda kalacak.
Ad:  Electron_shell_118_ununoctium.png
Gösterim: 1629
Boyut:  161.3 KB
Bu yeni elementlerin hepsi "süper ağır elementler". Yani bu demek oluyor ki yeni elementlerimizin hepsi laboratuvar ortamında üretildiler ve kolayca daha hafif hale gelmek için parçalanabiliyorlar. Element 113'ün keşfini Japonya'da bulunan Riken adlı şirketin araştırma ekibi gerçekleştirdi. Element 118 Joint Institute for Nuclear Research'de, Lawrence Livermore National Laboratory'de ve Rusya'da görevli olan araştırmacılar tarafından keşfedildi. Element 115 ve 117 ise Joint Institute for Nuclear Research, Lawrence Livermore National Laboratory ve Oak Ridge National Laboratory'nin katkılarıyla birlikte keşfedildi.
Şimdi uzun çalışmaların belki de en zor noktasına gelindi; isim bulmak. Araştırmacılar hala ne isim koymaları gerektiğini düşünüyor. Öte yandan IUPAC yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre mitolojik konseptler, bölgeler ve hatta ürünler bile isim olarak kullanılabilirmiş. Seçim hakkı elementleri keşfedenlere bırakılmış.

Kaynak: Engadget
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.