Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
22:04, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Salı, 08 Temmuz 2025 - 22:04
Arama
MaviKaranlık Forum
Böcekler (Insecta)
-
Tek Mesaj #4
_Yağmur_
VIP
VIP Üye
10 Ocak 2017
Mesaj
#4
VIP
VIP Üye
BÖCEKLER
Eklembacaklıların en kalabalık sınıfı (İnsecta). Üzeri kutikula ile örtülü vücutları halkalardan oluşmuş; baş, göğüs ve karın olmak üzere üç bölgeye ayrılmıştır. Başta, önde çeşitli parçalardan oluşan ve böceğin beslenme biçimine göre şekillenmiş bir ağız, yanlarda birçok basit gözün birleşmesiyle oluşmuş petekgözler, çoğunlukla gözlerin önünde olmak üzere de bir çift anten bulunur. Böceğin cinsine göre çeşitli biçim alan antenler, dokunmaya ve koku almaya yararlar. Toprak altında yaşayan kimi türlerde göz yoktur. Kimi böcekler de dört gözlüdür. Üç halkadan oluşmuş göğüs bölgesinde hareket etmeye yarayan organlar (bacak ve kanatlar) bulunur. Bacaklar her halkada bir çifttir. Görevlerine göre çeşitli biçimler ve adlar alırlar; koşma, yürüme, sıçrama, yırtma, kazma, yüzme bacakları gibi. İki çift olan kanatlar, kanatsızböcekler dışında, böceklerin hemen hepsinde bulunur.
Kimi böceklerin ön kanatları, kınkanatlılarda olduğu gibi, sertleşip kalınlaşarak kanat örtüsü biçimini almıştır. Bunun dışında kanatlar genellikle zarımsıdır ve böceğin cinsine göre belirli biçim ve özellikler taşırlar. Karın bölgesi 11 halkadan oluşur. Kimi türlerde bu halkaların bir kısmı kaynaşmıştır. Böcekler yumurtayla ürer, genellikle başkalaşım geçirerek erginleşirler. Yumurtadan çıkan hayvana "kurt" adı verilir. Kurt evresi, böceklerin beslenip büyüdükleri dönemdir. Kurtların bir baş ve üç çift bacakları bulunur. Kimi kurtlarda bacaklar, hatta baş da bulunmayabilir. Pulkanatlılardan kelebeklerin kurtlarına ise "tırtıl" denir. Tırtıllar 10-16 ayaklıdır.
Ayrıca, 18-20 ayaklı olan "yalancı tırtıl"lar vardır (yaprak arıları). Kurtlar deri değiştirerek büyürler. Erginlerine tamamen veya kısmen benzerler ya da hiç benzemezler. Erginlerine benzemeyen kurtlar gelişmelerini tamamladıktan sonra krizalit devresine (dinlenme devresi) girerler. Böcek, krizalit devresinde beslenmez ve hareket etmez. Krizalit devresinde çıkan böcek ergin olur. Çoğunlukla yılda bir döl verirler. Bununla beraber birkaç yılda bir (mayısböceği) ya da yılda birkaç kez (kimi yaprakbitleri) döl verenleri de vardır. Yeryüzünde devon devrinden beri yaşamaktadırlar. Hepsi karada yaşarlar. Kimi türleri yararlı, kimi türleri zararlıdır. Örneğin, ipekböceği ve balarısı, kullandığımız bazı ürünleri üretirler. Bir kısmı ise doğadaki zararlı böcekleri yiyerek (kumböcekleri, vb.) ya da onların kurt ve erginlerinin içinde yaşayıp ölmelerine neden olarak (tırtıl sinekleri vb.) yararlı olurlar.
Zararlı olanlar ise insan ve hayvanlarda asalak olarak yaşarlar (bitler) ya da bitlerle geçinir, çok fazla ürediklerinde geniş zararlara yol açarlar (yaprakböcekleri, kabukböcekleri vb.). Tarımcılıkta yaygın olan bir söze göre "insanlar, böceklerden arta kalan yiyeceklerle beslenmektedirler". Böcekler sınıfı iki alt sınıfa ayrılır: Kanatsız ya da ilksel böcekler (Apterygota) ve kanatlıböcekler (Pterygota).
Böceklerin Özellikleri
Böceklerin özellikleri, böcekler gerçek eklembacaklıların alt dalına ait bir sınıftır. Günümüzde tanımlanmış böcek türleri yaklaşık 686 bin kadardır. Böcek sayısının ise, birkaç yüz milyon kadar olduğu düşünülmektedir. Çoğu böcek türlerinin hala daha yapıları ve özellikleri hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Ancak böcekler genellikle yapısal özellikleri benzer canlı türleri arasındadır. Böcek türleri sudan karaya çıkan ilk canlı türleridir. Günümüze kadar bulunan fosil böcek türleri mevcut böceklerden fazla farklı değildir. Böcekler ayrıca tarım için oldukça faydalı özelliklere sahiptir.
Böceklerin yapısal özellikleri
Böceklerin vücudu baş, karın ve gövdeden meydana gelir. Baş kısmında ağız, petek gözler, gövde kısmında iki çift kanatla üç çift bacak olur. İlkel böcek türlerinde kanatlar kaybolmuştur. Gövde 3 bölütlü, karın 6-11 bölütlü olur. Böcekler trake solunumu yapar. Malpighi tüpçükleri ise boşaltım organlarıdır. Böceklerin bacakları da koksa, trohanter, tibya, femur ile tarsus olarak beş kısımdan oluşur. Ses çıkaran böcek türlerinde işitme organları da bulunur.
Duyargalar dokunma ve doku duyuları olarak görev yaparlar. Başta yan kısımlarda olan petek gözleri mozaik şeklinde yerleşmiş ve on binlerce tek lensten oluşmuştur. Basit gözler genellikle iki anten arasındaki üçgen şeklinde yerleşmiştir. Ağız kısmı hem biçim bakımından, hem de işlev bakımından farklılıklara sahiptir. Ağızda yatak şekilde çalışan üç çift çene vardır. Önde olanlar oldukça kuvvetli olup, dişli yapıdadır.
Gövde kısmı ön, orta ve son olarak ayrılır. Bölütlerin her birinde bir çift bacak olur. Böceklerin çoğu türünde orta ve son gövde kısmında bir çift kanat olur. Böceklerin hepsi 6 bacaklı olmasına rağmen, bazılarında sadece dört bacak gelişmiştir. Yeterli olgunluğa ulaşmamış tırtıl gibi türlerde eklemsiz, yardımcı bacaklar olur. Arı ve eşek arılarının, diğer kurtların bacakları olmaz. Bacaklar ara bir bölümle kasığa yerleşir. Kasıkta ayağı taşıyan incikle bağlantılıdır. Böcek türlerinin alışkanlıklarına bağlı olarak, bacaklarda farklılık gösterir.
Bazı kazıcı böceklerin ön bacakları adeta kazma organı haline gelmiştir. Çekirge ve ağustos böceğinde arka bacaklar diğerlerine göre daha büyük olur. Bunları sıçrama için kullanırlar. Su böcekleri türlerinde ise, bacaklar küreğe benzer.
Böcekte karın bölgesi en büyük yeridir. Genellikle 12 bölütten meydana gelir. Bazı türlerde bu sayı daha az olabilir. Son bölüt anal deliktir. Bazılarında uzun ve ipliğimsi, bazılarında kısa, bazılarında ise kerpeten şeklinde sese ve dokunmaya duyarlı çift kuyruk duyargası olur. Çoğu böcek türünün erkeklerinde dokuzuncu bölütte çiftleşmede dişiyi tutan bir çift uzantı bulunur. Dişilerin de sekizinci ve dokuzuncu bölütte türlere göre yumurtlama borusu olur. Kraliçe, işçi arı ve eşek arılarında yumurtlama borusu değişir ve iğne gibi olur.
Böceklerin solunumu yanda bulunan dizili hava deliklerinden olur. Deliklerden trake denen ince tüplerle hava bacaklara ve kanatlara taşınır. Böceklerde akciğer ya da dolaşım sistemi olmaz. Kan vücudun boşluğuna akar, arkadaki kalp denen iki ucu açık tüpün sıkıştırmasıyla vücutta her yere taşınır. Böceklerin sindirim organları ile üreme organları karında olur. Baş bölgesinde beyinde çıkıp, vücudun alt kısmında iki tarafa uzanan iki ana sinirden meydana gelen sinir sistemi olur.
Böceklerin üreme özellikleri
Böceklerde üreme genellikle iç döllenmeyle olur. Sperm çekirdeği ile yumurta çekirdeği birleşerek döllenir. Böceklerin yumurtaları da oldukça farklıdır. En fazla düz yüzeyli ya da şekilli yüzeyli, girintili çıkıntılı olan mil şeklinde ya da uzun silindir gibi olanlar görülür. Bazen yuvarlak ya da sepet gibi kapakları olur. Bir kısmı da yumuşak ya da sert olabilir.
Yumurtalar bazen dişinin vücudundan taşınarak, canlı olarak yavruların doğduğu görülür. Arıların çoğunda döllenmemiş yumurtalardan erkek arılar olur, döllenmiş olanlardan kraliçe ve işçi arılar olur. Bazı türlerde döllenmeden çoğalma olur.
-derlemedir.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Cevapla
Kapat
Saat: 22:04
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...