Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Ocak 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Gazimağusa

Ad:  Gazimağusa Belediyesi.jpg
Gösterim: 2384
Boyut:  61.5 KB

eskiden (1975’e değin) MAGOSA, GAZİMAGOSA ya da FAMAGUSTA olarak da bilinir, Yunanca AMMÖKHOSTOS. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde il, il merkezi kent ve liman. Gazimağusa kenti, adanın doğu kıyısında, Poyraz (Greko) ve Zeytin (Eloia) burunları arasında yer alır. Lefkoşa’nın (Levkosıa) doğusuna düşer. Kıbrıs’ın en derin limanı kent sınırları içindedir. Batı dillerinde kullanılan adı olan Famagusta, “kuma gömülü” anlamına gelen ve kentin kuzeyindeki Kanlı Derenin (Pedieos) mille dolmuş ağzını betimleyen Yunanca adının Franklar tarafından bozularak aktarılmış biçimidir. Mısır hükümdarı II. Ptolemaios (İO 308-246) tarafından Arsinoe adıyla kuruldu. Filistin’deki Akkâ kentinin düşmesinden (1291) sonra Hıristiyan göçmenlerin akınıyla küçük bir köy olmaktan çıkarak Hıristiyan dünyasının en zengin kentlerinden biri durumuna geldi. 1372’de Cenevizlerin, 1489’da da Venediklilerin eline geçti; 1571’de Osmanlı egemenliğine girdi. Savaşlar ve depremler sonucu yıkıldığından günümüzde ancak kısmen oturulabilir durumda olan surlarla çevrili eski kentte ortaçağ askeri mimarisinin çok güzel örneklerinin yanı sıra cami olarak kullanılan 14. yüzyıla ait gotik üsluptaki Aziz Nicolaus Katedrali yer alır. 1878’den 1960’a değin süren İngiliz yönetimi sırasında, kentin Maraş (Varosia) denen yeni bölümü turizm merkezi olarak gelişmiş ve güneye doğru yayılmıştır. 1976’dan sonra Türkiye’den gelen göçmenlerin bir bölümü yöreye yerleştirilmiştir. 1978’de Mersin’le feribot bağlantısının sağlanmasından sonra Kuzey Kıbrıs’ın ana limanı durumuna gelmiştir.

Batıda Girne ve Lefkoşe illeri, güneybatıda İngiltere’ye ait Dhekelia Bağımsız Askeri Üssü ve Larnaka ili, kuzey, doğu ve güneyde de Akdeniz’le çevrili olan ve 1.979 km2’lik bir alanı kaplayan eski Magosa ili, günümüzde güneydoğu ucu dışında Türk esimi içindedir. 1975’teki düzenlemeyle Gazimağusa adı verilmiştir. Girne Dağları ilin kuzey kıyı şeridi boyunca uzanır ve doğuda ince, uzun ve dağlık Kırpaşa (Karpas) Yarımadasını oluşturur. İlin en yüksek tepesi Olympos’tur (740 m). İlin güney bölümü, Gazimağusa Körfezine kadar uzanan ye Mesarya (Mesaoria) olarak da bilinen İçovanm doğu kesimini içine alır. İl toprakları yabani çiçekler, çalılıklar ve fundalıklarla kaplıdır. Doğuda Gazimağusa Körfezine dökülen Kanlı Dere ve Yialias Irmağı yazın kurur.

Halkın temel geçim kaynağı tarımdır. Başlıca ürünler buğday, arpa, sebze ve meyvedir. Hayvancılık ve balıkçılık da yapılır. Sanayi ürünleri arasında içecekler, un, deri ürünleri, tuğla, seramik, konserve sebze ve meyve sayılabilir. İl merkezi Gazimağusa kenti Lefkoşa, Boğaz ve Dipkarpaz’a karayollarıyla bağlanır. Nüfus (1985) kent, 19.428; (1978) il, 55.647.

Resmi Site: Gazimağusa Belediyesi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM