Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
13 Ocak 2017       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Matematiğin Günlük Hayatımızdaki Önemi Nedir?


Matematik soyut kavramlar ile inşa edilen düzenli ve kesin biçimi ile alışkın olduğumuz günlük düşünce esasına dayanır. Bize yabancı gelen düşüncenin kendisi değil, düşüncemizi ifade eden özel simgelerdir.

Matematik, ele alınan bilgiyi ya da problemlerin çözümlerini içeren yolları buluşçu düşünceye dayalı sistematik bilgi olarak ifade etmemizi sağlayan bir evrensel dil, evrensel kültür ve bir teknolojidir.

Matematik aslında bizi en kesin ve en hızlı biçimde sonuca gö türen etkin bir yazılım teknolojisi, diğer şekli ile bir programlama dilidir.

Ad:  Matematiğin Günlük Hayatımızdaki Yeri.jpg
Gösterim: 12480
Boyut:  44.4 KB
Matematik, bilimsel düşüncenin temelidir. Bilim dili olarak adlandırılır. İçinde yaşadığımız çevre ve dünyayı algılamamıza katkı sağlar. Bizler ancak anladıklarımızı matematik ile şekillendirebiliriz. George Polya’nın “Matematik problem çözme sanatıdır.” tanımı matematiğin derinliklerindeki o yüce güzelliği okuyucularla buluşturması bakımından oldukça önemlidir.

Matematik, bir çok çocuk tarafından zor olduğu gerekçesiyle pek sevilen bir ders olmasa da matematiksiz bir günlük hayat düşünülemez. Tarih boyunca matematik bilimi hayatımızda her zaman büyük bir yer tutmuş ve dünya döndükçe de tutmaya devam edecektir.

Peki matematik olmasaydı günlük yaşamımız nasıl olurdu?

  • Matematik olmadan bu dünya olmaz, başka bir dünyada yaşardık.
  • Öncelikle matematik olmasaydı, bindiğimiz otomobiller, uçaklar ve gemiler olamazdı, olsalar bile düzgün çalışamazlardı çünkü bu sistemlerin çoğu matematiksel hesaplarla oluşturulmuştur.
  • Matematik olmasaydı, bir yılı 365 güne, günü 24 saate, saati 60 dakikaya, dakikayı da 60 saniyeye ayıramazdık, zaman özelliğini kullanamaz, gelişi güzel yaşamak zorunda kalırdık, hiç kimse kaç yaşında olduğunu tam olarak söyleyemezdi.
  • Matematik olmasaydı, yaptığımız alışverişlerde para üstünü alamazdık, aldığımız ürüne kaç para vereceğimizi hesaplayamaz idik, para hesaplarında işin içinden çıkamazdık.
  • Matematik olmasaydı spor karşılaşmalarının sonuçlarını öğrenemezdik, kaç gol atıldı; kaç basket atıldı vb... hiç bir zaman bilemezdik.
  • Matematik olmasaydı boyumuzu, kilomuzu sayı cinsinden ifade edemezdik, ölçme ve değerlendirme yapamazdık. Hava sıcaklığı, bir dağın uzunluğu, bir gölün derinliği sayılarla ifade edilemezdi.
  • Örnekleri çoğaltabiliriz. Eğer matematik olmasaydı, insanlarda sayısal zeka gelişemez ve teknoloji bu kadar ilerleyemezdi, yalnızca tarih, edebiyat vb... sözel bilimler gelişebilirdi. Robotlar, uzay mekikleri, televizyon vb... hiç biri olamazdı. Çünkü bunların hepsi bir takım cebirsel hesaplamalar sonucu tasarlanan araç gereçlerdir.

Neden Matematik Öğreniriz?

Ad:  Matematiğin Günlük Hayatımızdaki Yeri-2.jpg
Gösterim: 10927
Boyut:  19.0 KB

Matematik, öğrenme ve öğretme programlarında niçin vardır? Matematik, çocukların ve gençlerin hayatında neden hep önemli bir ders olmuştur? Bu soruların cevabı aynı zamanda matematik öğretiminin amacını da oluşturur.

Matematik öğretiminde amaç:

  • Matematiksel düşünce sistemini öğrenmek ve öğretmektir. Temel matematiksel becerileri (problem çözme, akıl yürütme, ilişkilendirme, genelleme, iletişim kurma, duyuşsal ve psikomotor gelişim) ve bu becerilere dayalı yetenekleri, gerçek hayat problemlerine uygulamalarını sağlamak;
  • Bireysel olarak matematik çalışmaları ile gençleri geleceğe hazırlarken kendi matematiksel beceri ve yeteneklerinde ileriye gitmelerini sağlamak, gençlerin gelişen teknolojiyi takip edebilmelerine imkan verecek zihinsel becerileri nasıl kazanabileceklerini öğretmek;
  • Matematiğin dayandığı esasların bazılarını anlayabilmek, dünya kültüründe ve toplumdaki yerimizi değerlendirebilmek sanatsal boyut içerisinde de yer alan matematiğin önemini öğretmek; Matematiğin sistematik bir bilgi ve bilgisayar dili olduğunu öğretmektir.
  • Matematik, akıp giden insanlığın ortak zekâsının anıtsal abidesidir. Yeter ki akıp giden bu enerjiyi iyi algılayabilelim ve anlayabilelim. Matematik eğitimi, matematiği öğrenme-öğretme sürecindeki çalışmaları kapsar. Bu süreçteki bütün etkinlikler, zihinsel becerilerin kazandırılmasına dayalıdır. Öğrencilerin matematiksel tutum ve becerileri kazanmaları; matematiksel kavram ve kavramsal yapıları zihinde yapılandırmalarına bağlıdır.
  • Matematik , bireylere fizik sel dünyayı ve sosyal etkileşimleri anlamaya yardımcı olacak geniş bir bilgi ve beceri donanımı sağlar;
  • Bireylere çeşitli deneyimlerini analiz edebilecekleri, açıklayabilecekleri, tahminde bulunabilecekleri ve problem çözebilecekleri bir dil ve sistematik kazandırır;
  • Buluşçu düşünmeyi kolaylaştırır ve kişilerin estetik gelişimini sağlar. Bunun yanı sıra, bireylerin akıl yürütme becerilerinin gelişmesini hızlandırır.
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.