Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ocak 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  pasarofça.jpg
Gösterim: 618
Boyut:  128.5 KB

Pasarofça Antlaşması

, Osmanlı Devleti ile Avusturya ve Venedik arasındaki savaşları (1714-18) sona erdiren barış antlaşması (21 Temmuz 1718).
Osmanlıların batıya doğru yayılmasını durdurmuş ve Balkanlar’ daki Osmanlı topraklarının büyük bölümünün Avusturya’ya geçmesine yol açmıştır.
Venedik’in Karlofça Antlaşmasıyla (1699) ele geçirdiği Peloponnesos (Mora) Yarımadasının 1715’te Osmanlılarca geri alınmasından sonra Venedik denetimindeki Dalmaçya toprakları ve İon Adaları da tehdit altına girdi. Bunun üzerine Avusturya Venedik’le ittifak kurdu (1716).

Osmanlı ordusu bir dizi çarpışma sonunda Prens Eugene yönetimindeki kuvvetler karşısında ağır bir yenilgiye uğradı. Savaş nedeniyle Doğu Akdeniz’deki ticareti kesintiye uğrayan İngiltere’nin ve Felemenk Cumhuriyeti’nin araya girmesiyle Pasarofça’da 24 yıllık bir barış antlaşması imzalandı. Antlaşma uyarınca Temeşvar, Eflâk ve Belgrad’ın yanı sıra Sırbistan’ın kuzeyindeki toprakların bir bölümü Avusturya'ya verildi. Venedik Mora Yarımadasını Osmanlılara bıraktı, buna karşılık İon Adalarını elinde tuttu ve Dalmaçya'daki topraklarını genişletti. Bu arada Avusturya’ya Osmanlı topraklarında ticari ayrıcalıklar tanıyan bir ticaret antlaşması da imzalandı.

Kaynak: Ana Britannica

BAKINIZ
> Lale Devri


Son düzenleyen perlina; 27 Ocak 2017 19:23