Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Şubat 2017       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Mikro Dünyayı Renkli Olarak Gözlemlemek Artık Mümkün!


Ad:  mikro_dunya.jpg
Gösterim: 2160
Boyut:  146.6 KB
Yapılan bir araştırma ile bilim insanları ilk kez elektron mikroskobu kullanarak örnekleri renkli olarak görüntülemeyi başardı. Mikroskoplar, çıplak gözle doğrudan görülemeyecek kadar küçük nesneleri gözlemlememizi sağlayan cihazlar. Işık mikroskopları bir nesneyi en fazla 1000 kat büyütebiliyor. Elektron mikroskopları sayesinde ise çok daha küçük nesneleri ayrıntılarıyla gözlemleyebiliyoruz. Örneğin günümüzde kullanılan modern elektron mikroskoplarının büyütme gücü 10 milyon kata ulaşabiliyor. Ancak elektron mikroskoplarında oluşan görüntüler siyah-beyaz.

Saç Tellerinin Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) Tarafından Çekilen Görüntüsü!


Ad:  sac_teli_0.jpg
Gösterim: 2516
Boyut:  67.8 KB
Elektron mikroskopları ışık mikroskoplarından farklı olarak örneği görüntülemek için ışığı değil elektronları kullanıyor. Bu görüntüleme yönteminde cihazdan çıkan elektronlar örneğin yüzeyine çarptıktan sonra, saçılan elektronlar incelenerek örneğin bileşimi ve yüzey yapısı hakkında bilgiler elde ediliyor.

Kaliforniya Üniversitesi San Diego Kampüsü’nden araştırmacılar elektron mikroskobuyla renkli görüntüler elde edebilmek için, görüntüsü alınacak örneğin yüzeyini üç farklı nadir toprak metali ile kapladı. Cihazdan çıkan elektronlar örneğin yüzeyine çarptığında, bu metallerin her birinden kopardığı elektronlar mikroskobun dedektörü tarafından farklı renklerde algılandı. Örneğin yüzeyinin kaplanmasında üç farklı element kullanıldığı için, geliştirilen yeni yöntemde sadece üç renk -yeşil, kırımızı ve sarı- renkler elde edilebildi. Araştırmacılar uyguladıkları yöntemi geliştirerek ileride daha fazla renkte ve tonda daha ayrıntılı görüntüler elde edebileceklerini düşünüyor.

Kaynak: Cell Chemical Biology