Arama

Kahramanmaraş - Tek Mesaj #17

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Şubat 2017       Mesaj #17
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kahramanmaraş Olayları


Aralık 1978’ de Kahramanmaraş kentinde mezhep çatışması sonucu patlak veren ve 100’ü aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanan toplu saldın.

Siyasal nedenlerle körüklenen Alevi-Sünni ayrılığının Kahramanmaraş’ta gerginliği tırmandırdığı bir dönemde, 20 Aralık’ta kentteki sinemalardan birine patlayıcı madde atıldı. Ardından “sinemayı Alevi komünistlerin bombaladığı” söylentisi yayıldı ve solcu olarak bilinen iki öğretmen, kendilerini bombalama olayından sorumlu tutan bir grup sağcı gencin saldırısı sonucu yaşamlarını yitirdi.

23 Aralık’ta öğretmenlerin cenazeleri kaldırılırken büyük olaylar oldu. Cenazelerin getirildiği camide bulunanlar ölenlerin cenaze namazının kılınmasına karşı çıkarken bir yandan da “cenaze törenine katılanlann camileri ateşe verdiği” söylentisi kentin Sünni mahallelerine hızla yayıldı. Bunun üzerine harekete geçen silahlı ve sopalı kalabalık gruplar Kahramanmaraş’ın Alevi mahallelerine saldırdılar. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi bu saldırılar sırasında öldü; evler, işyerleri yakılıp yıkıldı; yüzlerce kişi yaralandı.

Günlerce süren saldırı ve çatışmaları önlemekte yerel güvenlik güçleri yetersiz kalınca Kayseri ve Gaziantep’ten askeri birlikler gönderildi. Bülent Ecevit başkanlığındaki hükümet olaylar üzerine, 26 Aralık’ta aralarında Kahramanmaraş, Ankara ve İstanbul’un da bulunduğu 13 ilde sıkıyönetim ilan etti. Bu arada İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı da istifa etti, yerine Haşan Fehmi Güneş getirildi. Kahramanmaraş Olayları 1970-80 arasında Türkiye’deki siyasal şiddet eylemlerinin doruk noktasıydı.

Kahramanmaraş Olayları ile ilgili olarak daha sonra açılan davada 22 kişi hakkında ölüm cezası verildi. Yargıtay aşamasında 13 kişinin cezası onaylandı, ama uygulanmadı. Nisan 1991’de kabul edilen Terörle Mücadele Kanunu’yla mahkûmlar serbest bırakıldı.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM