Arama

Florida - Tek Mesaj #2

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Florida

Ad:  Florida3.jpg
Gösterim: 468
Boyut:  78.8 KB

ABD’yi oluşturan eyaletlerden biri.

Ülkenin güneydoğu ucunda, güneydoğuya uzanan yarımada ile bitişiğindeki anakara bölgesini içine alır. Yüzölçümü 151.939 km2’dir. Kuzeyde Alabama ve Georgia eyaletleri, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Florida Boğazı, batıda Meksika Körfeziyle çevrilidir. Merkezi Tallahassee’dir.

Yöreye gelen ilk Avrupalı, İspanyol kâşif Juan Ponce de Leon oldu (1513). 1565’te, Fransız Huguenot’lara ait bir yerleşimi yerle bir eden Ispanyollar, burada ABD’nin en eski kenti olan St. Augustine’i kurdular. İngilizlerin Fransız ve Yerli Savaşı’nda (1754-63) kazandıkları zaferin ardından, Florida 1763’te İngiliz toprağı oldu. Amerikan Bağımsızlık Savaşı’ndan sonra 1783’te İspanyolların yönetimine geçti ve 1812 Savaşı sırasında ABD’ye karşı bir İngiliz üssü olarak kullanıldı. Bu savaş sırasında Andrew Jackson’ın Pensacola’yı ele geçirmesi sonucunda ABD’ye bırakıldı. Seminole Yerlileriyle yapılan savaştan (1835-42) sonra Seminolelerin çoğu Oklahoma’ya sürüldü. Florida 1845’te eyalet oldu.

Alçak bir ovada kurulu olan Florida’nın büyük bölümünde yükseklik 30 m’den azdır; en yüksek nokta ise ancak 100 m’dir. Eyalet topraklarının büyük bölümü kum ve kireçtaşı çökeltileriyle kaplıdır; turbaların ve bataklık çamurunun bulunduğu alanlar eskiden tatlı su kaynaklarıydı. Toprakların yüzde 60’tan fazlası ağaçlarla kaplıdır. 1.700’ü aşkın akarsuyla 30 bin kadar göl bulunan eyalette, son derece zengin bir yabanıl hayvan varlığı ve doğal bitki örtüsü vardır.
İklim açısından Florida tropik ve astropik olmak üzere iki bölgeye ayrılır. Kuzeydeki bölgede yıllık sıcaklık ortalaması 20°C, güneydeyse 25°C kadardır. En yağışlı mevsim yazdır. Yıllık yağış ortalaması Key West’te 1.000 mm’den West Palm Beach’te 1.575 mm’ye kadar değişir. Ortalama yılda bir kez, genellikle eylülde, kasırga görülür.

Florida ABD’nin ekonomik açıdan en hızlı gelişen eyaletlerinden biridir. 1970- 85 dönemindeki büyüme hızı ABD ortalamasının neredeyse dört katıydı. Eyalet olduğunda Florida’nın nüfusu çok seyrekti ve beyazlarla Siyahların sayısı hemen hemen eşitti. 19. yüzyıl sonunda Siyah nüfus düzenli olarak azalmaya başladı. 1980’de Siyahların toplam nüfus içindeki oranı yüzde 15’in altına inmişti. 20. yüzyıl boyunca Küba’dan çok sayıda göçmen geldi. Haitili mültecilerden başka önemli büyüklükte Yahudi toplulukları da ortaya çıktı.

ABD’nin toplam turunçgil üretiminin yüzde 75’i burada gerçekleştirilir; ayrıca sebze üretiminde Florida, California’nın ardından ikinci sıradadır. Hayvancılığın da önemli olduğu eyalette 3 milyon kadar sığır beslenir. En önemli maden fosfattır. Titanyum ve zirkonyumun yanı sıra petrol de çıkarılmaktadır.
Başta gelen ekonomik etkinlik turizmdir; 1970’lerin sonunda turizm geliri yılda 10 milyar dolan geçiyordu. İmalat sanayisindeyse gıda işleme ilk sırayı alır. Merkezi, Cape Canaveral kasabasındaki John F. Kennedy Uzay Üssü olan uzay sanayisinde yaklaşık 35 bin kişi çalışır.

Florida’da üç uluslararası havalimanı ve sekiz büyük derinsu limanı vardır. Eyalete ait 800, il ve belediyelere ait 1.300 park ve tatil merkezi vardır. Bunlardan Everglades Ulusal Parkı 567 bin hektarlık bir alanı kaplar. Gözde spor olayları arasında da Orange Bowl ve Gator Bowl gibi Amerikan futbolu kupaları sayılabilir. Walt Disney Dünyası ve Geleceğin Örnek Topluluğu Deneysel Merkezi (EPCOT) eyalete çok sayıda turist çeken kuruluşlardır. Görsel sanatların merkezi olan Sarasota’daki John ve Mable Ringling Sanat Müzesi’nde uluslararası düzeyde bir güzel sanatlar koleksiyonu vardır. Sarasota’da ayrıca bir sirk müzesiyle ünlüler evi de bulunmaktadır. Nüfus (1990) 12.937.926.

kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2017 01:05
SİLENTİUM EST AURUM