Arama

Florida

Güncelleme: 18 Şubat 2017 Gösterim: 7.581 Cevap: 4
dogyo - avatarı
dogyo
Ziyaretçi
2 Aralık 2008       Mesaj #1
dogyo - avatarı
Ziyaretçi

FLORİDA

Ad:  Florida1.jpg
Gösterim: 563
Boyut:  65.1 KB

ABD'nin güney-doğusunda eyalet
Sponsorlu Bağlantılar

151 670 km2; 12 937 926 nüf. (1990). Merkezi Tallahassee. Yarımada bölümü, karstik çukur alanları göllerle (yaklaşık 30 000) kaplı olan, güney kesimi sular altında kalmış, fauna bakımından ünlü büyük Everglades bataklıklarını (1 milyon ha) oluşturan kireçtaşlı alçak bir masa görünümündedir. Kıyı şeritlerinin kapadığı denizkulaklarına sık rastlanır. Florida Keys, 200 km'lik bir kıyı şeridi boyunca toplanan mercan adacıklarıdır.
Eyaletin büyük bölümüne yarı tropikal, güney ucunaysa tropikal iklim egemendir:
  1. ılık kışlar (K.’de 12°C, G.'de 19°C),
  2. kıyı kesimi dışında çok sıcak yazlar (30-35°C),
  3. bol yağmurlar (1 000 -2000 mm; özellikle yaz aylannda).
Florida, (özellikle kuzey kesimi) soğuk hava dalgalanndan ve tayfunlardan (haziran-kasım arasında) etkilenir. Tarım üretimi ancak büyük akaçlama ve toprak iyileştirme çalışmaları sonunda geliştirilebilmiştir. Kuzey'de sığır yetiştirilmekte ve mısır, yerfıstığı, soya ekilmektedir. Eyaletin orta kesimi, turunçgilleriyle ünlüdür: ABD portakal üretiminin yüzde 75'i. Güney'de şekerkamışı, sebze (yılda dört ürüne kadar), kavun yetiştirilir. Balıkçılık (karides, istiridye, uskumru) her iki kıyıda da canlıdır. Eyaletin kuzey kesimi orman (çam, meşe) bakımından zengindir. Fosfat tek maden kaynağıdır: 38 Mt’la ABD fosfat üretiminin yüzde 85'i.

Eyaletin nüfusu, tarım için gelen çiftçilerden, sessiz bir yaşam için gelen emeklilerden ve bazı illere (Miami [turizmi gerilemektedir], Palm Beach, Saint Petersburg [emekliler kenti], Panama City) turist olarak (özellikle kışın) gelenlerden oluşur. Sanayide ilk sırayı besin sanayisi (et, süt, meyve suyu ve sebze, şeker) alır. Nüfus artışı ve kentleşme modern sanayi kollarının doğmasına yol açmıştır: elektrikli gereçler ve taşıma gereçler (Tampa, Jacksonville, Orlando), kimya (Pensacola), hazır giyim (Miami), havacılık ve uzay araçları donanımı (John F. Kennedy Space Center'da [Cape Canaveral] NASA üssü).
Ad:  Florida2.jpg
Gösterim: 658
Boyut:  55.4 KB

Florida'da nüfüs artışı çok hızlı olmuştur: 1910 yılında 753 000 olan nüfus, 1990 yılında 13 milyona ulaşmıştır. Eyalette kentli nüfus oranı % 84,3'e (1990) çıkmıştır. Başlıca yerleşme merkezleri şunlardır: Miami, Tampa, Saint Petersburg, Jacksonville, Fort Lauderdale. Çok yoğun bir otoyol ve havayolu ağı var.

—Tar. 1513'te, adanırı adının geldiği Pascua florida (Çiçekli Paskalya) gününde Juan Ponce de Leön tarafından keşfedildi. Bölge, 1565‘te, Renö de Laudonniöre'in yönetimindeki Fransızlar'ı buradan atan Pedro Menöndez de Avilös tarafından ele geçirildi. Florida, İngiliz işgali dışında (1763'ten 1783'e kadar), 1819’a kadar İspanyolların elinde kaldı. 1819’da ABD tarafından 5 milyon dolar satın alındı. 1845'ten beri ABD'nin bir eyaletidir.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen perlina; 18 Şubat 2017 12:12
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Florida

Ad:  Florida3.jpg
Gösterim: 468
Boyut:  78.8 KB

ABD’yi oluşturan eyaletlerden biri.
Sponsorlu Bağlantılar

Ülkenin güneydoğu ucunda, güneydoğuya uzanan yarımada ile bitişiğindeki anakara bölgesini içine alır. Yüzölçümü 151.939 km2’dir. Kuzeyde Alabama ve Georgia eyaletleri, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Florida Boğazı, batıda Meksika Körfeziyle çevrilidir. Merkezi Tallahassee’dir.

Yöreye gelen ilk Avrupalı, İspanyol kâşif Juan Ponce de Leon oldu (1513). 1565’te, Fransız Huguenot’lara ait bir yerleşimi yerle bir eden Ispanyollar, burada ABD’nin en eski kenti olan St. Augustine’i kurdular. İngilizlerin Fransız ve Yerli Savaşı’nda (1754-63) kazandıkları zaferin ardından, Florida 1763’te İngiliz toprağı oldu. Amerikan Bağımsızlık Savaşı’ndan sonra 1783’te İspanyolların yönetimine geçti ve 1812 Savaşı sırasında ABD’ye karşı bir İngiliz üssü olarak kullanıldı. Bu savaş sırasında Andrew Jackson’ın Pensacola’yı ele geçirmesi sonucunda ABD’ye bırakıldı. Seminole Yerlileriyle yapılan savaştan (1835-42) sonra Seminolelerin çoğu Oklahoma’ya sürüldü. Florida 1845’te eyalet oldu.

Alçak bir ovada kurulu olan Florida’nın büyük bölümünde yükseklik 30 m’den azdır; en yüksek nokta ise ancak 100 m’dir. Eyalet topraklarının büyük bölümü kum ve kireçtaşı çökeltileriyle kaplıdır; turbaların ve bataklık çamurunun bulunduğu alanlar eskiden tatlı su kaynaklarıydı. Toprakların yüzde 60’tan fazlası ağaçlarla kaplıdır. 1.700’ü aşkın akarsuyla 30 bin kadar göl bulunan eyalette, son derece zengin bir yabanıl hayvan varlığı ve doğal bitki örtüsü vardır.
İklim açısından Florida tropik ve astropik olmak üzere iki bölgeye ayrılır. Kuzeydeki bölgede yıllık sıcaklık ortalaması 20°C, güneydeyse 25°C kadardır. En yağışlı mevsim yazdır. Yıllık yağış ortalaması Key West’te 1.000 mm’den West Palm Beach’te 1.575 mm’ye kadar değişir. Ortalama yılda bir kez, genellikle eylülde, kasırga görülür.

Florida ABD’nin ekonomik açıdan en hızlı gelişen eyaletlerinden biridir. 1970- 85 dönemindeki büyüme hızı ABD ortalamasının neredeyse dört katıydı. Eyalet olduğunda Florida’nın nüfusu çok seyrekti ve beyazlarla Siyahların sayısı hemen hemen eşitti. 19. yüzyıl sonunda Siyah nüfus düzenli olarak azalmaya başladı. 1980’de Siyahların toplam nüfus içindeki oranı yüzde 15’in altına inmişti. 20. yüzyıl boyunca Küba’dan çok sayıda göçmen geldi. Haitili mültecilerden başka önemli büyüklükte Yahudi toplulukları da ortaya çıktı.

ABD’nin toplam turunçgil üretiminin yüzde 75’i burada gerçekleştirilir; ayrıca sebze üretiminde Florida, California’nın ardından ikinci sıradadır. Hayvancılığın da önemli olduğu eyalette 3 milyon kadar sığır beslenir. En önemli maden fosfattır. Titanyum ve zirkonyumun yanı sıra petrol de çıkarılmaktadır.
Başta gelen ekonomik etkinlik turizmdir; 1970’lerin sonunda turizm geliri yılda 10 milyar dolan geçiyordu. İmalat sanayisindeyse gıda işleme ilk sırayı alır. Merkezi, Cape Canaveral kasabasındaki John F. Kennedy Uzay Üssü olan uzay sanayisinde yaklaşık 35 bin kişi çalışır.

Florida’da üç uluslararası havalimanı ve sekiz büyük derinsu limanı vardır. Eyalete ait 800, il ve belediyelere ait 1.300 park ve tatil merkezi vardır. Bunlardan Everglades Ulusal Parkı 567 bin hektarlık bir alanı kaplar. Gözde spor olayları arasında da Orange Bowl ve Gator Bowl gibi Amerikan futbolu kupaları sayılabilir. Walt Disney Dünyası ve Geleceğin Örnek Topluluğu Deneysel Merkezi (EPCOT) eyalete çok sayıda turist çeken kuruluşlardır. Görsel sanatların merkezi olan Sarasota’daki John ve Mable Ringling Sanat Müzesi’nde uluslararası düzeyde bir güzel sanatlar koleksiyonu vardır. Sarasota’da ayrıca bir sirk müzesiyle ünlüler evi de bulunmaktadır. Nüfus (1990) 12.937.926.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2017 01:05
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Florida Akıntısı

Ad:  Florida Keys.jpg
Gösterim: 543
Boyut:  60.3 KB

Atlas Okyanusunda, Florida Boğazı ile Hatteras Burnu arasındaki sığ kara yamacını izleyerek kuzeye doğru akan hızlı yüzey akıntısı. Antil Denizinden kaynaklanır. Saniyede yaklaşık 25 milyon m3 su sürükleyen Florida Akıntısı saniyede yaklaşık 12 milyon m3 su taşıyan Antiller Akıntısıyla birleşir. Florida Akıntısının suyu, düşük tuz oranı ve 6,5°C’nin üzerindeki sıcaklığıyla ayırt edilir. Ortalama debisi: 25 milyon m3/sn; hızı: 1,20 m/sn; sıcaklığı 25-28°C.

Florida Boğazı


Meksika Körfezini Atlas Okyanusuna bağlayan geçit. Kuzeyde Florida Keylerinden (ABD) güney ve güneydoğuda Küba ve Bahama Adalarına uzanır. Üzunluğu 180 km’dir. Boğaz, Gulf Stream’ in ilk bölümü olan Florida Akıntısının Meksika Körfezinden saatte ortalama 4-6 mil yüzey hızıyla çıkarak doğuya doğru aktığı bölgedir; akıntının genişliği burada 95 mildir. İspanyol kâşif Ponce de Leön, 1513’te boğazdan geçtiğini kaydetmiştir.

Florida Keys (Keyleri)


ABD’nin Florida eyaletinin güneyinde, çoğu Monroe ili (county) sınırlan içinde bulunan adalar zinciri. Meksika Körfezinin içine kadar 240 km boyunca uzanır. Mercan ve kireçtaşından oluşan adalar, Miami Beach’in hemen güneyindeki Virginia Keyinden başlar ve Key West’e kadar uzanır. Florida Yarımadasının ucunda güneybatıya doğru bir yay çizerek Florida Koyunun sınırını oluşturur. Zincirin batısında Marquesas Keyleri ve Dry Tortugas bulunur. Florida Keyleri Denizaşırı Karayolu’yla birbirine bağlanmıştır; karayolu biri 11 km uzunluğunda olan 42 köprüsüyle dünyada su üstünde giden en uzun yoldur. 1938’de bitirilen yol, 1912’de Henry M. Flagler’in başlattığı ve 1935 harikanıyla yıkılan Florida Doğu Kıyısı Demiryolu’nun güzergâhı üzerinde inşa edilmiştir.

Keylerin en büyüğü Largo Keyidir; uzunluğu 50 km’yi bulan bu key limon plantasyonlarıyla ünlüdür. ABD’deki ilk denizaltı parkı olan John Pennekamp Mercan Resifleri Eyalet Parkı, Largo’nun doğu kıyısı boyunca uzanır; parkın uzunluğu 37 km, genişliği 10 km’dir. Kuzey Amerika’daki en geniş canlı mercan oluşumları buradadır. Yukarı Matecumbe Keyindeki Islamorada’da, I. Dünya Savaşı’ndan dönen askerler ile 1935 harikanı kurbanları onuruna dikilmiş bir anıt vardır. Orta kesimlerdeki keylerin en büyük kenti Marathon, geniş olanakları olan bir dinlence merkezidir. Kentin yakınlarında, Kuzey Amerika Yerlileri Güneydoğu Müzesi ile bir yunus eğitim okulu vardır. Bahia Honda Keyindeki Bahia Honda Eyalet Parkı tropik palmiyelerle kaplı 31 hektarlık bir alana yayılmıştır. Kumsalı boyunca çeşitli eğlence tesisleri vardır. Aşağı adaların kuzey kıyıları, balıkçıllar için koruma bölgesi olarak ayrılmıştır. Aşağı adaların en büyüğü olan, 3.116 hektarlık Big Pine Keyi, küçük key geyiği için bir koruma bölgesidir. Bu adada olağandışı kaktüs türlerine rastlanır. Keylerin sularında 600’ü aşkın balık türü bulunur.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Şubat 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Florida

Ad:  Florida4.jpg
Gösterim: 498
Boyut:  154.8 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Şubat 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Florida

Ad:  Florida5.jpg
Gösterim: 391
Boyut:  110.7 KB
SİLENTİUM EST AURUM