Arama

Florida - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Şubat 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Florida Akıntısı

Ad:  Florida Keys.jpg
Gösterim: 543
Boyut:  60.3 KB

Atlas Okyanusunda, Florida Boğazı ile Hatteras Burnu arasındaki sığ kara yamacını izleyerek kuzeye doğru akan hızlı yüzey akıntısı. Antil Denizinden kaynaklanır. Saniyede yaklaşık 25 milyon m3 su sürükleyen Florida Akıntısı saniyede yaklaşık 12 milyon m3 su taşıyan Antiller Akıntısıyla birleşir. Florida Akıntısının suyu, düşük tuz oranı ve 6,5°C’nin üzerindeki sıcaklığıyla ayırt edilir. Ortalama debisi: 25 milyon m3/sn; hızı: 1,20 m/sn; sıcaklığı 25-28°C.

Florida Boğazı


Meksika Körfezini Atlas Okyanusuna bağlayan geçit. Kuzeyde Florida Keylerinden (ABD) güney ve güneydoğuda Küba ve Bahama Adalarına uzanır. Üzunluğu 180 km’dir. Boğaz, Gulf Stream’ in ilk bölümü olan Florida Akıntısının Meksika Körfezinden saatte ortalama 4-6 mil yüzey hızıyla çıkarak doğuya doğru aktığı bölgedir; akıntının genişliği burada 95 mildir. İspanyol kâşif Ponce de Leön, 1513’te boğazdan geçtiğini kaydetmiştir.

Florida Keys (Keyleri)


ABD’nin Florida eyaletinin güneyinde, çoğu Monroe ili (county) sınırlan içinde bulunan adalar zinciri. Meksika Körfezinin içine kadar 240 km boyunca uzanır. Mercan ve kireçtaşından oluşan adalar, Miami Beach’in hemen güneyindeki Virginia Keyinden başlar ve Key West’e kadar uzanır. Florida Yarımadasının ucunda güneybatıya doğru bir yay çizerek Florida Koyunun sınırını oluşturur. Zincirin batısında Marquesas Keyleri ve Dry Tortugas bulunur. Florida Keyleri Denizaşırı Karayolu’yla birbirine bağlanmıştır; karayolu biri 11 km uzunluğunda olan 42 köprüsüyle dünyada su üstünde giden en uzun yoldur. 1938’de bitirilen yol, 1912’de Henry M. Flagler’in başlattığı ve 1935 harikanıyla yıkılan Florida Doğu Kıyısı Demiryolu’nun güzergâhı üzerinde inşa edilmiştir.

Keylerin en büyüğü Largo Keyidir; uzunluğu 50 km’yi bulan bu key limon plantasyonlarıyla ünlüdür. ABD’deki ilk denizaltı parkı olan John Pennekamp Mercan Resifleri Eyalet Parkı, Largo’nun doğu kıyısı boyunca uzanır; parkın uzunluğu 37 km, genişliği 10 km’dir. Kuzey Amerika’daki en geniş canlı mercan oluşumları buradadır. Yukarı Matecumbe Keyindeki Islamorada’da, I. Dünya Savaşı’ndan dönen askerler ile 1935 harikanı kurbanları onuruna dikilmiş bir anıt vardır. Orta kesimlerdeki keylerin en büyük kenti Marathon, geniş olanakları olan bir dinlence merkezidir. Kentin yakınlarında, Kuzey Amerika Yerlileri Güneydoğu Müzesi ile bir yunus eğitim okulu vardır. Bahia Honda Keyindeki Bahia Honda Eyalet Parkı tropik palmiyelerle kaplı 31 hektarlık bir alana yayılmıştır. Kumsalı boyunca çeşitli eğlence tesisleri vardır. Aşağı adaların kuzey kıyıları, balıkçıllar için koruma bölgesi olarak ayrılmıştır. Aşağı adaların en büyüğü olan, 3.116 hektarlık Big Pine Keyi, küçük key geyiği için bir koruma bölgesidir. Bu adada olağandışı kaktüs türlerine rastlanır. Keylerin sularında 600’ü aşkın balık türü bulunur.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM