Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Şubat 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

türboprop motor


TÜRBİN iTiciLi MOTOR olarak da bilinir, hem jet hem de pervane tepkisi oluşturan jet motoru türü. Jet tepkisini türbojet motora benzer biçimde oluşturan türboprop motorda türbin kademelerinin bir bölümü bir hız düşürücü dişli sistemi (redüktör) aracılığıyla sıkıştıncımn önüne yerleştirilmiş olan pervaneyi döndürmekte kullanılır. Pervanenin doğrudan türbin tarafından değil de redüktör aracılığıyla döndürülmesinin nedeni, pervanenin türbinin devir sayısında (y. 10.000 dev/dak) verimli çalışmamasıdır.

Türboprop motorlu ilk uçuş 1945’te İngiltere’de gerçekleştirildi. Bu uçuşu yapan uçak bir “Gloster Meteor” avcı uçağının üzerinde gerekli değişiklikler yapılarak elde edilmişti ve iki “Rolls-Royce Trent” motoruyla donatılmıştı. Türboprop motorlu ilk yolcu uçağı olan “Vickers 701 Viscount” 18 Nisan 1953’te düzenli seferlere başladı.

1960’larda türbojet ve türbofan tasarımlarının önemli ölçüde gelişmesiyle birlikte yüksek hızh uçuşlarda daha az verimli olan türboprop motor yerini türbojet ve türbofan motorlara bırakmaya başladı. Ama bazı kısa erimli uçaklarda bir süre daha türboprop motor kullanıldı.

JET MOTORU ÇALIŞMA PRENSİBLERİ



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM