Arama

İzcilik Nedir? İzcilik - Tek Mesaj #8

Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
20 Şubat 2017       Mesaj #8
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

İZCİLİK

Ad:  İzcilik1.JPG
Gösterim: 2145
Boyut:  89.5 KB

Gençlerin iyi ahlaklı birer yurttaş ve dürüst, nazik, cömert, disiplinli insanlar olarak yetişmelerini; aynca çeşitli açık hava etkinliklerinde beceri kazanmalarını amaçlayan kuruluşların yürüttüğü çalışmalar.

İzcilik örgütleri genellikle 11 ile 14-15 yaşlar arasındaki erkek ve kız çocukları kapsar. İlk izci örgütü 1908’de İngiltere’de Baden Powell’ın kurduğu Boy Scouts idi (Erkek İzciler). Daha sonra izcilik hızla öteki ülkelere yayıldı ve 1910’da gene Baden Powell tarafından Girl Guides (Kız Rehberler) adındaki ilk kız izci örgütü kuruldu. ABD’deki ilk kız izci örgütü olan Girl Scouts’ı ise 1912’de Juliette Gordon Low kurdu. İlk yavrukurt (Wolf Cubs) örgütü de 1916’da Baden Powell öncülüğünde etkinliğe başladı.

Türkiye’de izcilikle ilgili ilk çalışmalar 1910’larda Ahmed ve Abdurrahman Robenson kardeşlerce başlatıldı. İlk oymakbaşı kursu 1914’te açıldı ve 22 Mayıs 1914’te toplanan İzci Ocağı Büyük Ortası izcilik çalışmalarını düzenleyen bir yönerge yayımladı. Cumhuriyet’ten sonra izcilik etkinlikleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülmeye başladı. 1926’da çıkarılan bir yasayla izcilik devletin denetimi altına alındı. 1946’da Erkek İzciler, Yavrukurt ve Kız İzciler yönetmelikleri yürürlüğe kondu ve Türkiye izcileri 1950’de Dünya izcilik Örgütü’ne üye oldu. 1968’de yürürlüğe giren Türkiye İzcileri Yönetmeliği ile Türkiye’de izcilik, okul içi ve okul dışı bir etkinlik olarak kabul edildi. 1980’de öteki derneklerle birlikte Türkiye İzcileri Birliği de kapatıldı. 1983’te Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı İzcilik Daire Başkanlığı oluşturuldu.

Kız ya da erkek tüm izci örgütlerinin etkinlikleri her ülkede aynıdır. İzcilerin uyduğu temel bir ahlak yasası vardır. Kamp yapma, yüzme, yelken ve yürüyüş gibi açık hava etkinlikleri de önem taşır, izcilikte, çeşitli nişanlarla ödüllendirilen aşamalı bir eğitim sistemi uygulanır ve her gün bir iyilik yapılması özendirilir. İzciliğin simgeleri arasında sol elle tokalaşma, fleurdelis (zambak) rozeti ve “Daima Hazır” düsturu yer alır. İzci kulüpleri düzenli olarak yerel toplantılar yaparlar. 1920’den bu yana her dört yılda bir Uluslararası İzci Eğlentisi düzenlenmektedir. Yaşları 14-15’ten büyük çocuklar için Deniz izcileri ya da çeşitli benzer adlarla anılan özel izci grupları vardır. Yavrukurt örgütleri ise 11 yaşından küçük çocukları kapsar.

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 21 Şubat 2017 12:18