Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
1 Mart 2017       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Rio Grande (Rio Bravo del Norte)

Ad:  Rio Grande.jpg
Gösterim: 837
Boyut:  29.0 KB

Meksika'da Rio Bravo del Norte adıyla bilinen Rio Grande, Kuzey Amerika'nın en uzun ırmaklarından biridir. Kaynağı Kayalık Dağlar'ın güney kesimlerinde, deniz düzeyinden 3.700 metre yüksektedir. ABD'de Colorado eyaletinin güneybatısından doğan Rio Grande, güneye doğru akarak New Mexico'dan geçer; sonra güneydoğuya dönerek Meksika Körfezi'ne ulaşıncaya kadar ABD'nin Texas eyaleti ile Meksika arasındaki yaklaşık 2.000 kilometrelik sınırı oluşturur. Rio Grande'nin toplam uzunluğu 3.034 kilometredir. Havzasının yüzölçümü de 445.000 km2'ye yaklaşır.

Rio Grande başlangıçta tipik bir Kayalık Dağlar akarsuyudur: Dik kayalık yamaçları bazı yerlerde 530 metreyi bulan derin ve dar kanyonların içinde akar. Ama sonra çevresi değişir, hızı kesilir, geniş düzlükler boyunca ağır ağır ilerleyerek denize ulaşır. Aşağı çığırındaki sığlıklar ve kum tepeleri dolayısıyla suyolu olarak çok az kullanılır.

Su taşkınlarını denetim altında tutmak ve toprağı sulamak amacıyla Rio Grande'nin üzerinde ABD ve Meksika'nın kurduğu barajlar vardır. Deltanın özellikle Texas'ta kalan bölümünde turunçgiller, soğan, şekerpancarı, fasulye, domates ve acı biber üretilir. Colorado'daki San Luis vadisi önemli bir patates üretim bölgesidir. Hayvancılık da yapılan bu bölgede ırmak boyunca büyük sığır sürüleri otlatılır.

Rio Grande'nin oluşturduğu sınır boyunca bir yanda ABD'de, öbür yanda Meksika'da kurulmuş büyük yerleşim bölgeleri vardır. Örneğin Texas'taki El Paso'nun karşı kıyısına Meksika'da Ciudad Juârez, Laredo'nun karşısına Nuevo Laredo, ırmak ağzının yakınlarında yer alan Brownsville limanının karşısına da Matamoros kurulmuştur.


MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.