Arama


perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
1 Mart 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  rio grande.jpg
Gösterim: 2693
Boyut:  100.1 KB

Rio Grande

, İspanyolca RİO GRANDE DEL NORTE, Meksika’da Rİ'O BRAVO ya da RİO BRAVO DEL NORTE, Kuzey Amerika’nın en uzun ırmaklarından biri (3.034 km).

ABD’ de Colorado eyaletinin güneybatısındaki Kayalık Dağların güneyinden doğar ve Texas eyaletiyle Meksika arasındaki sınırı çizdikten sonra Meksika Körfezine dökülür.
Colorado’daki San Juan Dağlarının kar sularından beslenen Rio Grande deniz düzeyinden 3.700 m yükseklikte doğar. Colorado’da güneydoğu ve güneye doğru 282 km boyunca akarak New Mexico’ya girer. Güney doğrultusunda 756 km kadar ilerledikten sonra Texas’la Meksika’nın Chihuahua, Coahuila, Nuevo Leon ve Tamaulipas eyaletleri arasında yaklaşık 1.995 km’lik bir sınır çizer ve Meksika Körfezine dökülür.

Yukarı çığırında ladin, göknar ve kavak ormanlarından geçerek Colorado’daki geniş San Luis Vadisine ulaşır. Daha sonra Rio Grande Boğazını ve New Mexico’nun kuzeyindeki White Rock Kanyonunu aşar ve havzalarla sıradağların, sonra da Meksika Platosunun biçimlendirdiği bölgelere girer. Meksika Körfezindeki kıyı düzlüğüne ulaşmadan hemen önce derinlikleri 457-518 m arasında değişen üç kanyonu aşan ırmak, deltasına doğru akarken menderesler çizer.

Rio Grande’nin en önemli kolları ABD’ deki Pecos, Devils, Chama ve Puerco’yla Meksika’daki Conchos, Salado ve San Juan’dır. Yaklaşık 445.000 km2’lik bir bölgenin sularını toplayan ırmak en çok nisan- ekim arasında su taşır.

Rio Grande Havzasında, yarısından çoğu Meksika’da olmak üzere toplam 800 bin hektar tarım arazisi sulanır. Havzada patates ve yoncadan pamuk, turunçgiller ve sebzeye kadar çok çeşitli ürünler yetiştirilir. Tarım ve hayvancılık dışındaki en önemli ekonomik etkinlikler madencilik ve turizmdir

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.