Arama

Çubuklu Sarmal Gökada - Tek Mesaj #3

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Mart 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Hubble’dan Sarmal Gökada Görüntüsü!


Andromeda takımyıldızı 88 takımyıldızdan biridir ve komşumuz Andromeda gökadası ile karıştırılmamalıdır. NGC 7640 olarak bilinen bu gökada Andromeda takımyıldızında yer almaktadır. Gökadalar şekil ve yapıları dikkate alınarak birçok farklı gruba ayrılabilir. Örneğin NGC 7640 çubuklu sarmal sınıftadır.

Ad:  NGC7640.jpg
Gösterim: 1390
Boyut:  84.0 KB
Bunların merkezleri dairesel değil, kollara kadar uzanan bir çubuktan oluşmuştur. Samanyolu gökadası da çubuklu sarmal gökadadır. NGC 7640 bu görüntüde pek sarmal izlenimi vermemektedir. Bunun nedeni fotoğrafı çeken Hubble teleskobunun konumudur. Gökada fotoğraflarında gökadaların sarmal kolları genelde daha az belirgin olmaktadır.

NGC 7640’ın geçmişte bir çeşit etkileşim yaşadığı düşünülmektedir. Gökadalar büyük kütlelidir ve bu nedenle kütle çekimi yoluyla bazen birbirlerini etkilerler. Bu etkileşim zayıf olabileceği gibi daha yıkıcı olabilir. Örneğin çarpışabilirler ve böylece daha büyük ve yeni bir gökadaya dönüşebilirler. Bir gökadanın tarihini ve hangi etkileşimleri yaşadığını anlamak aynı zamanda yıldızların nasıl oluştuğu sorununun da çözüm anahtarını sunabilir.

Kaynak: NASA / Goddard / Görsel Telif Hakkı: ESA/Hubble & NASA (10 Şubat 2017)