Arama

Trityum Nedir? - Tek Mesaj #3

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Mart 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TRİTYUM
a (fr. tritium; yun. tritos, üçüncü'den). Çekirdeği bir proton ile iki nötrondan oluşan radyoaktif hidrojen izotopu (3H). [Simgesi T olan kimyasal element.]
—ANSİKL. Rutherford ile ekibi tarafından 1934'te bulunan trityum, nükleer reaktörlerde kolayca elde edilir; 8- radyoaktif bir elementtir:
Ad:  3.JPG
Gösterim: 1079
Boyut:  8.9 KB
Yarıömrü yaklaşık 12,3 yıldır. Genel olarak lityumun nötronlarla ışınlanması yoluyla elde edilir. Yerküre üzerinde çok az miktarda bulunur, kozmik nötronların azot çekirdeklerine etkimesi sonunda oluşur. Trityum, oksijen içinde yanarak normal sudan biraz daha yoğun olan T20 formülünde bir su verir.

Ayrıca radyoaktifliğinden dolayı biyolojide metabolizmaları kolayca incelenebilen organik bileşikler meydana getirir. Trityum, çok yararlı bir izleyicidir; çünkü bu atomdan bir bileşikte çok az miktarda bulunması bile onun radyoaktifliğinin ortaya çıkarılmasını sağlar. Trityum çekirdeği, özellikle nükleer silahlarda ya da enerji üretimi araştırmalarında yararlanılan termonükleer kaynaşma tepkimelerinde kullanılır.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM