Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Mart 2017       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Yer Elması ve Sağlık için Faydaları


Bileşikgiller ailesine bağlı olup, anavatanı Kuzey Amerika olmasına rağmen Avrupa ve Türkiye de de bir sebze bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Her ne kadar sıfat olarak kullanılıyor olsa da kendileri, yer elmasının mutfaktaki yerini çoğu insan bilmemektedir.

Ad:  Yer Elmasının Faydaları.jpg
Gösterim: 772
Boyut:  28.4 KB
Adından yola çıkılarak bir meyve olduğu düşünülse de, yer elması bir sebzedir ve diğer sebzeler gibi onunda yemeği yapılmaktadır. Yer elmasının tadı ve iç doku yapısı itibari ile her ne kadar turpu anımsatıyor olsa da, zeytinyağlı yemekleri yapılabildiği gibi salatalarda ve dilimlenmiş olarak da tüketilebilmektedir. Yetiştirilme şekli havuca benzeyen yer elması, dikildiğinden 40- 50 hafta sonra yer altında yetişen havuç ve patates gibi topraktan çıkarılarak toplanır. Yer elmasının bitki kısmı bir buçuk metreyi bulurken, çiçeksi kısmı ayçiçeğine ve papatyalara benzemektedir.

Yer elmasının yetiştirilme şekli patates anımsatırken tadı ise, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise, yapısında barındırdığı inülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker hastalarına önerilen bir sebze olmasına karşın kalorisiz olması nedeni ile de diyetlerde kullanılması da önerilmektedir. Yer elmasının saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Bunlar;
  • Cildi güzelleştiriyor ve cildin daha parlak ve daha pürüzsüz görünmesini sağlıyor.
  • Yer alması haşlanarak elde edilen haşlanmış su ile saçlar yıkandığında saçlar parlıyor ve saç dipleri güçleniyor.
  • Yer elması; cinsel gücü arttırıyor.
  • İçeriğinde nişasta bulunmayan yer elması; şeker hastaları tarafından da güvenilerek tüketilebilen besinler içerisinde bulunuyor.
  • Besleyici özelliği ile vücut direncini arttıran yer elması; vücut direncini arttırıyor, kabızlığa iyi geliyor ve idrarın daha kolay bir şekilde vücut dışına atılmasını sağlıyor.
  • Kansızlığa iyi gelen yer elması; böbrek, safra ve pankreasın da düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.
  • Göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelen yer elması; romatizma başta olmak üzere kronikleşen tüm ağrıların da giderilmesinde rol oynuyor.
  • Yer elmasının yararları içerisinde anne adaylarındaki süt miktarını arttırmak da yer alıyor. Aynı zamanda emziren annelerdeki sütün kalitesinin de artmasını sağlıyor.
  • Yer alması düşük miktarda kalori içerdiği için uzmanlar tarafından spor ve diyet yapan kişilere de öneriliyor.
  • Yer elması; haşlanarak lapası çıkarıldığında üzerine konulduğu şişliklerin de hafiflemesini sağlıyor.
  • Yer elması; yaşlılık döneminde de tüketilmesi gereken oldukça değerli bir sebze. Bunun nedeni ise içeriğinde bol miktarda fosfor minerallerinin bulunması. Bu fosfor mineralleri, kemiklerin yapısının daha güçlü olmasını sağlarken, yaşlılıkta görülen kemik erimesi vb. rahatsızlıklara karşı da yaşı bireyleri koruyor.
  • Sindirim sisteminin daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayan yer elması; kan şekerini dengeliyor, kansızlığa iyi geliyor, başta kalp olmak üzere tüm vücut fonksiyonları için önemli bir mineral olma özelliği taşıyor.
  • Yer almasında bulunan C ve B vitaminleri; saç, cilt ve göz sağlığında da oldukça önemli bir yere sahip. Saçlarınızın daha canlı ve parlak olmasını istiyor; göz sağlığınızı korumayı planlıyorsanız; yer elmasını bol bol tüketebilirsiniz.
  • Yer elmasında yer alan potasyum; kişinin kendini daha dinç ve daha zinde hissetmesini sağlıyor. Öyle ki vücut yeterli miktarda potasyum almadığında kişide halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi potasyum eksikliğine bağlı rahatsızlıklar gözlemlenebiliyor.

Yer Elmasının Kökeni


Yer elmasının kökeni Kuzey ve Orta Amerika olan yer elmalarının Meksika’dan dünyaya yayıldıkları sanılmaktadır. 1610 yıllarında Fransız kaşifler Kanada ve Kuzey Amerika’ya yaptıkları keşif seyahatlerinde, onların açlıktan ölmesini engelleyen ve hayatta kalmalarını sağlayan yeni kök tiplerini Avrupa’ya göndermişlerdir ve böylece yer elmalarının kökleri de 1612 yılında Paris’e kadar ulaşmıştır. Günümüzde yine ana üretim yerleri Kuzey Amerika, Rusya, Kanada ve Asya olmakla beraber dünyanın hemen hemen bütün kıtalarında bulunabilen bir bitki haline gelmiştir.

Yer Elması Nasıl Tüketilmelidir?

Ad:  yer elması-2.jpg
Gösterim: 881
Boyut:  57.1 KB

Yer elmaları her ne kadar patates gibi kendinden çoğalan köklerden olsa da patatesten farklı olarak tatlı bir tadı vardır. Suyu çıkarılıp içilebileceği gibi, patates gibi kızartılması ya da tuzlu suda kaynatılarak, pişirilerek tüketilmesi de mümkündür. Aynı zamanda salatalara rendelenebilen ve zeytinyağlı şekilde de tüketilebilen yer elmasının her ne kadar elma olarak isimlendirilmiş olsa da aslen bir sebze olduğu unutulmamalıdır. Yer elmasının sadece soyularak, pişirilmeden yenmesi de mümkündür ve en çok bu şekilde faydasını gösterdiği bilinmektedir. Pişirme ve tüketme bakımından da kolay bir sebze olduğu için genç, yaşlı herkesin tüketmesi önerilir.

Yer Elması İle Romatizma Ağrılarına Son!


Dizlerinizin, kaslarınızın ağrısından bıktınız mı? Öyleyse şifalı bitkiler sayesinde bu ağrılarınızdan kurtulmaya çalışabilirsiniz. Kas ağrılarınız için bu şifalı bitkiyi tercih edebilirsiniz. Romatizma ağrılarınız için de kullanabilirsiniz.

Genç Görünmek İstemez Misiniz?


Birçok kişi yaşından daha genç görünmeyi ister. Özellikle kadınlar genç görünmekten çok hoşlanır. Bunun için özel bakım kürleri, kremler kullanır hatta çeşitli estetik operasyonlar yaptırırlar. Yer elması da anti aging yani yaşlanma karşıtı özelliği olan bir bitkidir. Yer elması tüketerek daha genç görünebilirsiniz.

Fazla Kilolarınızdan Kurtulmak Hayal Değil!


Fazla kilolarınızdan şikayetçi misiniz? Zayıflamak, bir an önce kilo vermek ve forma mı girmek istiyorsunuz? İşte bu şifalı bitki hem vücudunuza fayda sağlarken hem de kilo vermenize ve zayıflamanıza da yardım edecektir. Yer elması zayıflamak ve kilo vermek isteyenlerin, hazımsızlık, kabızlık çekenlerin ve sindirim sistemi sorunu olanların dostudur. Kilo vermek isteyenler tercih etmelidir. Özellikle hafif yemek yemesi gereken hastalar için oldukça idealdir. Obeziteye karşı fayda sağlar.

Yer Elması İle Kansere Karşı Korunmak Mümkün Mü?


Çağımızın hastalığı kanser birçok kişinin korkulu rüyası haline gelmiştir. Bu şifalı bitki ile kansere karşı da korunabilirsiniz. Özellikle bağırsaklara fayda sağlayarak kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Bağırsaklardaki toksin maddelerin yok olmasına yardım eder. Ayrıca içeriğindeki A vitamini sayesinde akciğer kanserine karşı da koruma sağlar.

Yer Elması Nasıl Bir Bitkidir?

Ad:  yer elması.jpg
Gösterim: 1270
Boyut:  47.4 KB

Besin içeriği yüksek bir bitkidir. Fakat kalorisi azdır. Kalorisi az olduğu için diyet yemeği olarak da sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. Yüksek lif içeriğine karşın düşük yağ içeriği vardır. Kökleri tüketilir. Patates bitkisine çok benzeyen bir bitki olan yer elması, yemek şeklinde pişirilerek sofralarınızı süsleyebilir. Şunu da belirtelim ki yer elmasının köklerini çiğ olarak pişirmeden de yiyebilirsiniz. Açıkçası bende uzun bir süre bu şifalı, faydası bol bitkinin tadına bakmamıştım. Fakat şifasını öğrendikten sonra tadına bakmak istedim. Çiğ olarak tükettim. Görüntüsü gerçekten patatesi andırıyor, kabukları soyularak yeniyor. Tadı çok sade, sanırım bu yüzden kolesterol ve tansiyon için şifa sağlıyor. Buharda pişirilebilir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.