Arama

Yer Elması ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 25 Mart 2017 Gösterim: 5.402 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yer Elmasının Faydaları Yararları

Sponsorlu Bağlantılar
Yer Elması: Parlak sarı renkte çiçekler açan ve toprak altında patatese benzer yumruları olan bir sebze türüdür. Besleyici bir sebze olan Yer Elması, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, demir ve fosfor mineralleri açısından zengindir.

yerelmasike2

Latince Adı: Helianthus Tuberosus.

Yer Elmasının Faydaları: Vücut direncini ve cinsel gücü arttırır. İçerdiği besin değerleri ile kansızlığa iyi gelir. Anne sütünü arttırmaya yardımcı olan yer elması emziren anneler için de faydalıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Romatizma, mafsal ve nikris ağrılarını hafifletir. Basur şikâyetlerini azaltır. Cildi güzelleştirir.

Yer Elması Nasıl Kullanılır? Yer Elmasının kökü haşlanarak yemeği yapılır ve yenir. Suyu ile saçlar yıkanırsa saç diplerini kuvvetlendirir. Ezilip lapa haline getirildikten sonra şişliklerin üzerine konursa faydası görülür. Besin değerleri yüksek kalorisi düşük bir besin olduğu için diyet yapanlar kullanabilir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Mayıs 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Haftada iki kez yer elması ye kilo alma!

Sponsorlu Bağlantılar
25 yaşından sonra insan vücudundaki 7-Keto maddesinin azaldığını ve kişilerin kilo aldığını söyleyen diyetisyen Turgay Köse, "7-Keto yabani yer elmasında bulunur. Bu madde metobolizmayı hızlandırır" diyor

yerelmasi1

Yaş ilerdikçe artan kilo sorunuyla nasıl başa çıkmak gerektiğine dair soruları Uzman Diyetisyen Turgay Köse yanıtladı:

Neden belli yaştan sonra kilo almak daha kolay?
25 yaşından sonra insan vücudundaki 7-Keto düzeyleri azalır. Buna bağlı olarak metabolizma hızı azalır, obezite görülme sıklığı artar. Pek çok araştırmacı yaşa bağlı gelişen bu durumların önlenmesi adına diyetin 7-Keto ile desteklenmesini savunuyor.

7-Keto nerelerde bulunuyor?
7-Keto vücutta doğal olarak bulunan bir maddedir. İnsan idrarında bulunduğu ilk olarak 1958 yılında Gallagher tarafından keşfedilmiş ve belgelenmiş. Basit bir kan testi ile ölçülebiliyor. İnsan vücudu dışında bir de yabani yer elmasında var. Şimdi artık bunların dışarıdan alınan maddeleri de çıktı.

AÇIĞI KAPATIN!
7-Keto düzeyini artırmak için günde kaç tane yer elması yemek gerekli?

Bunun için kesin bir veri yok! Çünkü sürekli yer elması yemek imkansız ve 7-Keto oranı yaşla birlikte azalıyor. Bu açığı kapatmak için günde 200 miligram 7-Keto maddesi alınması öngörülüyor. Haftada iki kere falan yer elması yenebilir.

7-Keto alınması metabolizmanın hızını nasıl artırıyor? Yani ne kadar koşmaya eş değer?
Metabolizma hızını yüzde 5.4 oranında artırıyor. 65-70 kilo biri, günde 2 bin kalorilik diyet yapıyorsa, bir gün içinde alacağı 7-Keto ile 40 dakika yürümüş gibi metabolizma hızını artırabilir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
25 Aralık 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Yer Elması

Yer elması: (Topinambur / Erdschocke / Topinambour / Hélianthe tubéreux / Jerusalem artichoke / Canada potato) Toprak altinda patates gibi yumrulari olan bir sebze bitkisi. Vatani Kuzey Amerika olmakla berâber Avrupa ve Türkiye’de sebze olarak yetistirilir.
Kullanildigi yerler: Besin maddesi olarak inulin ihtivâ eder. Besin degeri patatese yakindir. Karbonhidrat miktarinin düsük olmasi sebebiyle seker hastalarinin kullanabilecegi iyi bir besin kaynagidir. Süt arttirici ve safra söktürücü etkisi de vardir. Haslanarak sebze olarak yenir. Bol idrar söktürür. Kabizligi giderir. Anne sütünü artirir.


kaynak:
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Mart 2017       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Yer Elması ve Sağlık için Faydaları


Bileşikgiller ailesine bağlı olup, anavatanı Kuzey Amerika olmasına rağmen Avrupa ve Türkiye de de bir sebze bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Her ne kadar sıfat olarak kullanılıyor olsa da kendileri, yer elmasının mutfaktaki yerini çoğu insan bilmemektedir.

Ad:  Yer Elmasının Faydaları.jpg
Gösterim: 689
Boyut:  28.4 KB
Adından yola çıkılarak bir meyve olduğu düşünülse de, yer elması bir sebzedir ve diğer sebzeler gibi onunda yemeği yapılmaktadır. Yer elmasının tadı ve iç doku yapısı itibari ile her ne kadar turpu anımsatıyor olsa da, zeytinyağlı yemekleri yapılabildiği gibi salatalarda ve dilimlenmiş olarak da tüketilebilmektedir. Yetiştirilme şekli havuca benzeyen yer elması, dikildiğinden 40- 50 hafta sonra yer altında yetişen havuç ve patates gibi topraktan çıkarılarak toplanır. Yer elmasının bitki kısmı bir buçuk metreyi bulurken, çiçeksi kısmı ayçiçeğine ve papatyalara benzemektedir.

Yer elmasının yetiştirilme şekli patates anımsatırken tadı ise, turp ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise, yapısında barındırdığı inülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker hastalarına önerilen bir sebze olmasına karşın kalorisiz olması nedeni ile de diyetlerde kullanılması da önerilmektedir. Yer elmasının saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Bunlar;
  • Cildi güzelleştiriyor ve cildin daha parlak ve daha pürüzsüz görünmesini sağlıyor.
  • Yer alması haşlanarak elde edilen haşlanmış su ile saçlar yıkandığında saçlar parlıyor ve saç dipleri güçleniyor.
  • Yer elması; cinsel gücü arttırıyor.
  • İçeriğinde nişasta bulunmayan yer elması; şeker hastaları tarafından da güvenilerek tüketilebilen besinler içerisinde bulunuyor.
  • Besleyici özelliği ile vücut direncini arttıran yer elması; vücut direncini arttırıyor, kabızlığa iyi geliyor ve idrarın daha kolay bir şekilde vücut dışına atılmasını sağlıyor.
  • Kansızlığa iyi gelen yer elması; böbrek, safra ve pankreasın da düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.
  • Göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelen yer elması; romatizma başta olmak üzere kronikleşen tüm ağrıların da giderilmesinde rol oynuyor.
  • Yer elmasının yararları içerisinde anne adaylarındaki süt miktarını arttırmak da yer alıyor. Aynı zamanda emziren annelerdeki sütün kalitesinin de artmasını sağlıyor.
  • Yer alması düşük miktarda kalori içerdiği için uzmanlar tarafından spor ve diyet yapan kişilere de öneriliyor.
  • Yer elması; haşlanarak lapası çıkarıldığında üzerine konulduğu şişliklerin de hafiflemesini sağlıyor.
  • Yer elması; yaşlılık döneminde de tüketilmesi gereken oldukça değerli bir sebze. Bunun nedeni ise içeriğinde bol miktarda fosfor minerallerinin bulunması. Bu fosfor mineralleri, kemiklerin yapısının daha güçlü olmasını sağlarken, yaşlılıkta görülen kemik erimesi vb. rahatsızlıklara karşı da yaşı bireyleri koruyor.
  • Sindirim sisteminin daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayan yer elması; kan şekerini dengeliyor, kansızlığa iyi geliyor, başta kalp olmak üzere tüm vücut fonksiyonları için önemli bir mineral olma özelliği taşıyor.
  • Yer almasında bulunan C ve B vitaminleri; saç, cilt ve göz sağlığında da oldukça önemli bir yere sahip. Saçlarınızın daha canlı ve parlak olmasını istiyor; göz sağlığınızı korumayı planlıyorsanız; yer elmasını bol bol tüketebilirsiniz.
  • Yer elmasında yer alan potasyum; kişinin kendini daha dinç ve daha zinde hissetmesini sağlıyor. Öyle ki vücut yeterli miktarda potasyum almadığında kişide halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi potasyum eksikliğine bağlı rahatsızlıklar gözlemlenebiliyor.

Yer Elmasının Kökeni


Yer elmasının kökeni Kuzey ve Orta Amerika olan yer elmalarının Meksika’dan dünyaya yayıldıkları sanılmaktadır. 1610 yıllarında Fransız kaşifler Kanada ve Kuzey Amerika’ya yaptıkları keşif seyahatlerinde, onların açlıktan ölmesini engelleyen ve hayatta kalmalarını sağlayan yeni kök tiplerini Avrupa’ya göndermişlerdir ve böylece yer elmalarının kökleri de 1612 yılında Paris’e kadar ulaşmıştır. Günümüzde yine ana üretim yerleri Kuzey Amerika, Rusya, Kanada ve Asya olmakla beraber dünyanın hemen hemen bütün kıtalarında bulunabilen bir bitki haline gelmiştir.

Yer Elması Nasıl Tüketilmelidir?

Ad:  yer elması-2.jpg
Gösterim: 803
Boyut:  57.1 KB

Yer elmaları her ne kadar patates gibi kendinden çoğalan köklerden olsa da patatesten farklı olarak tatlı bir tadı vardır. Suyu çıkarılıp içilebileceği gibi, patates gibi kızartılması ya da tuzlu suda kaynatılarak, pişirilerek tüketilmesi de mümkündür. Aynı zamanda salatalara rendelenebilen ve zeytinyağlı şekilde de tüketilebilen yer elmasının her ne kadar elma olarak isimlendirilmiş olsa da aslen bir sebze olduğu unutulmamalıdır. Yer elmasının sadece soyularak, pişirilmeden yenmesi de mümkündür ve en çok bu şekilde faydasını gösterdiği bilinmektedir. Pişirme ve tüketme bakımından da kolay bir sebze olduğu için genç, yaşlı herkesin tüketmesi önerilir.

Yer Elması İle Romatizma Ağrılarına Son!


Dizlerinizin, kaslarınızın ağrısından bıktınız mı? Öyleyse şifalı bitkiler sayesinde bu ağrılarınızdan kurtulmaya çalışabilirsiniz. Kas ağrılarınız için bu şifalı bitkiyi tercih edebilirsiniz. Romatizma ağrılarınız için de kullanabilirsiniz.

Genç Görünmek İstemez Misiniz?


Birçok kişi yaşından daha genç görünmeyi ister. Özellikle kadınlar genç görünmekten çok hoşlanır. Bunun için özel bakım kürleri, kremler kullanır hatta çeşitli estetik operasyonlar yaptırırlar. Yer elması da anti aging yani yaşlanma karşıtı özelliği olan bir bitkidir. Yer elması tüketerek daha genç görünebilirsiniz.

Fazla Kilolarınızdan Kurtulmak Hayal Değil!


Fazla kilolarınızdan şikayetçi misiniz? Zayıflamak, bir an önce kilo vermek ve forma mı girmek istiyorsunuz? İşte bu şifalı bitki hem vücudunuza fayda sağlarken hem de kilo vermenize ve zayıflamanıza da yardım edecektir. Yer elması zayıflamak ve kilo vermek isteyenlerin, hazımsızlık, kabızlık çekenlerin ve sindirim sistemi sorunu olanların dostudur. Kilo vermek isteyenler tercih etmelidir. Özellikle hafif yemek yemesi gereken hastalar için oldukça idealdir. Obeziteye karşı fayda sağlar.

Yer Elması İle Kansere Karşı Korunmak Mümkün Mü?


Çağımızın hastalığı kanser birçok kişinin korkulu rüyası haline gelmiştir. Bu şifalı bitki ile kansere karşı da korunabilirsiniz. Özellikle bağırsaklara fayda sağlayarak kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Bağırsaklardaki toksin maddelerin yok olmasına yardım eder. Ayrıca içeriğindeki A vitamini sayesinde akciğer kanserine karşı da koruma sağlar.

Yer Elması Nasıl Bir Bitkidir?

Ad:  yer elması.jpg
Gösterim: 1216
Boyut:  47.4 KB

Besin içeriği yüksek bir bitkidir. Fakat kalorisi azdır. Kalorisi az olduğu için diyet yemeği olarak da sağlıklı bir şekilde tüketilebilir. Yüksek lif içeriğine karşın düşük yağ içeriği vardır. Kökleri tüketilir. Patates bitkisine çok benzeyen bir bitki olan yer elması, yemek şeklinde pişirilerek sofralarınızı süsleyebilir. Şunu da belirtelim ki yer elmasının köklerini çiğ olarak pişirmeden de yiyebilirsiniz. Açıkçası bende uzun bir süre bu şifalı, faydası bol bitkinin tadına bakmamıştım. Fakat şifasını öğrendikten sonra tadına bakmak istedim. Çiğ olarak tükettim. Görüntüsü gerçekten patatesi andırıyor, kabukları soyularak yeniyor. Tadı çok sade, sanırım bu yüzden kolesterol ve tansiyon için şifa sağlıyor. Buharda pişirilebilir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

17 Ağustos 2009 / KiTiaRa Ziraat
17 Kasım 2008 / HerHangiBiri Taslak Konular
1 Ocak 2013 / HerHangiBiri Taslak Konular
29 Ağustos 2012 / _AERYU_ Taslak Konular
30 Ağustos 2012 / _AERYU_ Taslak Konular