Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Mart 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Ay-ay (Daubentonia madagascariensis)


Ad:  d28d857e5961d79e60510f55c6736289.jpg
Gösterim: 2210
Boyut:  61.9 KB
Maymunlar takımından uzunparmaklıgiller (Daubentoniidae) ailesinin tek türünü oluşturan, makilere yakın küçük hayvan

Bilimsel adından (Daubentonia madagascariensis) da anlaşılacağı gibi yalnızca Madagaskar'da yaşayan Ay-ay'ın gövdesi 40 cm kadardır.Gür renkli kuyruğunun uzunluğuysa 55 cm'yi bulur. Gözleri iri, yarasayı andıran büyük kulaklı , küçük burunlu ve ağızlı, üst ve alt kesici dişleri kemiricilerde olduğu gibi ömrü boyunca büyümeyi sürdüren, sık ve koyu kahverengi tüylü bir hayvandır.

Kıyı kesimindeki yağış alan ormanlarda, ağaçların büyük ve yüksek dallarında yaşar ve geceleri ortaya çıkarlar. Makilerin tersine böceklerle beslenirler. Son derece ince uzun üçüncü parmağıyla ağaçlardaki yuvalarını eşip, böcek larvalarını çıkarır. Öbür parmakları, ağaçlara kolayca tırmanmasını sağlayan pençe biçimindedir.

Yuvalarını ağaçların çatal dallarına yapan Ay-ay'ların dişileri her gebelik dönemi sonunda tek yavru doğururlar. Yavru uzun süre annesinin sırtında gezip, onunla aynı yuvada kalır. Soyu tükendiği sanılırken, yakın dönemde ormanlarda bulunan Ay-ay, koruma altına alınmıştır. Günümüzden 2000-3000 yıl önce gene Madagaskar'da yaşamış olan ona benzer ama biraz daha iri bir türün soyu ise tükenmiştir.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana