Arama

Ay-ay (Daubentonia madagascariensis)

Güncelleme: 26 Mart 2017 Gösterim: 5.835 Cevap: 2
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2009       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Ay-ay
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Aye aye 28Daubentonia madagascariensis29 2

Ay-ay (Daubentonia madagascariensis), Daubentoniidae familyasının tek üyesidir. Ay-ay gece ortaya çıkan en büyük primattır. Kuyruğunu saymazsak 30-37 cm boyunda, kuyruğu ile birlikte 44-53 cm boyunda ve 2,5 kg ağırlığındadır. Kürkü siyahtır. Kuyruğu, sincap kuyruğu gibi tüylüdür. İri, parlak kırmızı gözleri vardır. Uzu kesici dişleri kemirgen dişini anımsatır. Parmakları ince ve uzundur. Orta parmak diğer hepsiden 3 kat daha uzun olabilir. Avlanma şekli çok ilginçtir. Önce böcekleri bulmak için parmağı ile ağaca vurarak kurtçukları arar. bulduğunda dişleri ile kabuğu çıkarır. Sonra açtığı deliğe orta parmağını sokarak böcekleri çıkarır. Çizgili keselifarenin (Dactylopsila trivirgata) de aynı şekilde avlandığı bilinmektedir.

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Primates
Familya: Daubentoniidae
Cins: Daubentonia
Tür: D. madagascariensis
Binominal adı: Daubentonia madagascariensis

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
AY-AY (Daubentonia)

Sponsorlu Bağlantılar
AYE AY7E1 9540

Ay, ay, Madagaskar ın esrarengiz bir hayvanıdır. Makilerin akrabası ise de, daha ziyade kemiricilerinkine benzeyen keski gibi iki çift ön dişi vardır. Fakat dişlerinin, bu garip hayvanın tek acayip tarafı olduğunu sanmayın.

Ay-Ay ın garip parmaklan: Ay-ay aşağı yukarı bir ev kedisi büyüklüğündedir. Koyu kahverengi kaba bir kürkü, çok uzun ve gür bir kuyruğu vardır. Elleri de uzun, pençeli parmakları ise örümcek görünüşlüdür. Hepsinden uzunu ve incesi orta parmağıdır. Rivayet edildiğine göre, bu hayvan, ağaç oyan böceklerle beslenmekte ve tahtayı doğramak için keski gibi dişlerinden faydalanmaktadır. Orta parmağının ucundaki pençeyi de ağacın kabuğundaki çatlakların içine sokup oradan böcek larvalarını toplaması muhtemeldir. Gene rivayet edildiğine göre, aynı parmakla bir ağaç daima vurmakta ve çıkan sese kulak vermekle oyucu böceğin yerini tayin edebilmektedir.

ismini, çıkardığı sesten alan ay-ay, ender bir hayvan olduğu, hatta Madagaskarlıların birçoğu tarafından hiç görülmemiş olması, bu söylenenlerin ne kadarının gerçeğe uyduğu şüphesiz belli değildir. Hayvanat bahçelerindeki ay-ay ların, böcekleri görmemezlikten geldiklerini ve meyva yemekle yetindiklerini biliyoruz. Bu hayvan odunu kolaylıkla çiğnemekte, fakat yememektedir.

Ay-ay, tüylerini taramakta, yüzünü, burnunu, ağzını ve derimsi kulaklarını temizlemekte orta parmağından da faydalanır. Bu parmak, ağzına su götürmesine de yarar. Hayvanın parmağı bir su kabı ile dudakları arasında dakikada kırk kere gider, gelir.

Ağaçların üzerindeki ay-ay; Bu garip hayvanın, karanlıkta bambu ormanlarında önünü görmesini sağlayan iri gözleri vardır. Makilerle bir ortak karakteri olan öbür parmaklarından ayrı başparmağı, dallan kavramasını sağlar.

Ay-ay bütün gündüz saatlerini ağaçların tepesinde tek olan yavrusuyle beraber uyumakla geçirir. Kuru yapraklardan ve küçük dallardan meydana gelmiş yuvası 60 santim çaplı bir top şeklindedir ve yanda bir kapısı vardır. Ay-ay a dokunmanın ölümle sonuçlanacağına inanan Madagaskarlılar, buna rağmen yuvasından alınan bir dalın insana uğur getireceğine de inanırlar.

Ay-ay özellikle kemirmeye yanyan dişleri yüzünden bilginleri uzun zaman şaşırtmıştır. Bunlardan bazıları, onu, maymunların en ilkeli zannetmişlerdir. Bugün ise, makilerle akraba, başlıbaşına bir aile meydana getirdiğine kanaat getirilmiştir. Dişleri, menşeini belirten bir ipucu değil, yaşıyabümek için geliştirdiği bir aracıdır.

Kaynak: ikiyabanci.com

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Mart 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Ay-ay (Daubentonia madagascariensis)


Ad:  d28d857e5961d79e60510f55c6736289.jpg
Gösterim: 2208
Boyut:  61.9 KB
Maymunlar takımından uzunparmaklıgiller (Daubentoniidae) ailesinin tek türünü oluşturan, makilere yakın küçük hayvan

Bilimsel adından (Daubentonia madagascariensis) da anlaşılacağı gibi yalnızca Madagaskar'da yaşayan Ay-ay'ın gövdesi 40 cm kadardır.Gür renkli kuyruğunun uzunluğuysa 55 cm'yi bulur. Gözleri iri, yarasayı andıran büyük kulaklı , küçük burunlu ve ağızlı, üst ve alt kesici dişleri kemiricilerde olduğu gibi ömrü boyunca büyümeyi sürdüren, sık ve koyu kahverengi tüylü bir hayvandır.

Kıyı kesimindeki yağış alan ormanlarda, ağaçların büyük ve yüksek dallarında yaşar ve geceleri ortaya çıkarlar. Makilerin tersine böceklerle beslenirler. Son derece ince uzun üçüncü parmağıyla ağaçlardaki yuvalarını eşip, böcek larvalarını çıkarır. Öbür parmakları, ağaçlara kolayca tırmanmasını sağlayan pençe biçimindedir.

Yuvalarını ağaçların çatal dallarına yapan Ay-ay'ların dişileri her gebelik dönemi sonunda tek yavru doğururlar. Yavru uzun süre annesinin sırtında gezip, onunla aynı yuvada kalır. Soyu tükendiği sanılırken, yakın dönemde ormanlarda bulunan Ay-ay, koruma altına alınmıştır. Günümüzden 2000-3000 yıl önce gene Madagaskar'da yaşamış olan ona benzer ama biraz daha iri bir türün soyu ise tükenmiştir.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana