Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Mart 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Heterotrof bakteriler


gereksinimleri olan besinleri çevrelerindeki canlı ya da cansız rtamlardaki organik besinlerden sağlarlar. Çürükçül (saprofit) veya parazit olabilirler.

I. Çürükçül (saprofit) bakteriler; çevrelerinde bulunan ölü bitki ve hayvan kalıntılarında topraktaki humusta) bulunan kompleks molekülleri hücre dışına salgıladıkları (ekzositoz) nzimlerle sindirirler (hücre dışı sindirim), sindirim ürünlerini hücre içine alır ve kullanırlar. Enzim sistemleri gelişmiştir. Hücre içine alınan monomerler solunum tepkimelerinde kullanıldığında CO2, H2O, NH3 gibi inorganik moleküller oluşur. Böylece saprofit bakteriler organik molekülleri inorganik moleküllere çevirerek doğada madde döngüsüne katkıda bulunurlar.

II. Parazit bakteriler; sindirim enzimlerine sahip olmayan bakterilerdir. Gereksinimleri olan esinleri glikoz, amino asit, yağ asidi şeklinde sindirilmiş olarak başka canlılardan sağlarlar. u edenle de ya sindirilmiş besinlerin bulunduğu ortamlarda ya da sindirim yapabilen canlılarda aşarlar. Parazit bakteriler, üzerinde yaşadıkları konukçu canlıda hastalık oluşturabilir ve onukçuyu öldürebilirler. Bunlara patojen bakteriler denir. Patojenlerin hastalık yapma etenekleri, kolayca yayılabilme özelliklerine, konukçu canlıda çoğalma hızlarına ve çıkardıkları oksin (zehirli made) lerin etki derecelerine bağlıdır. Bazıları son derece zehirli proteinler olan ekzotoksin salgılar. Örnek; difteri ve tetanoz bakterileri. Bazıları da ancak bakteri hücresi arçalandığında dışarı çıkan endotoksin salgılar. Örnek: İnsanın sindirim kanalında hastalık apan bazı bakteriler. İyi uyum sağlamış bir parazit bakteri, konukçu canlısının (konağın) lümüne neden olmaz.

BAKINIZ Bakteri Nedir? Bakteriler Hakkında
SİLENTİUM EST AURUM